HAZA RÉGIÓ A világ egyik legritkább szindrómájában szenvedő gyermekért futnak idén a Dögös Sprint...

A világ egyik legritkább szindrómájában szenvedő gyermekért futnak idén a Dögös Sprint résztvevői

692
hirdetés
A világ egyik legritkább szindrómájában szenvedő gyermekért futnak idén Dögös Sprint résztvevői

Talán már el sem kell mondanunk, hogy miről is szól Felvidék legnagyobb jótékonysági sporteseménye, a DGS Dögös Sprint, amit ebben az évben május 28án rendezünk meg a hagyományoknak megfelelően Gútán, a Vízimalom területén. Alapköveink továbbra is az egészséges életmód, a közösségi élmény és nem utolsósorban a jótékonykodás.

Minden kezdet az első lépéssel indul

Ha előfordulna olyan, hogy nem hallottál még a rendezvényünkről, elmondjuk neked, hogy 2014 május 31én tartottuk az első sprintünket, amit akkor és azóta is mindig a gútai Vizimalom területén rendezünk, ami lényegében egy amatőr terepfutóverseny (3, 7 és 14 kilométeres) szakaszokkal.

Minden egyes nevezőnk a regisztrációs díjával támogatja azt a személy, aki az aktuális verseny kiszemeltje. A megmozdulásunk a kezdetektől sikeres, még a pandémia sem volt elég erős ahhoz, hogy megakadályozza a jótékony sportolásunkat. Résztvevőink száma folyamatos emelkedést mutatés kinőttük magunkat a régió meghatározó eseményei közé, melyre külföldről is sokan érkeznek.

Határ a csillagos ég
Mára odáig jutottunk, hogy olyan, hogy futásainknak nagykövetei is vannak, akik nem csak népszerűsítik a rendezvényünket, de természetesen a résztvevőink találkozhatnak is velük, ez ebben az évben sem változik. 2022ben az első szlovák UFC mma harcos, Ludovit Klein állt a DGS Dögös Sprint „élére”.
Mert segíteni jó
A DGS idei kedvezményezettje a négy és fél éves Martesik Filip, aki az úgynevezett Angelmanszindrómával született, ami egy genetikai rendellenesség és súlyos fizikai és mentális visszamaradást okoz, azonban ha idejében felismerik, ahogy Filipnél is megtörtént, akkor annak ellenére, hogy a betegség gyógyíthatatlan, nagyban javítható a beteg állapota. A gyermek helyzetét külön nehezíti, hogy a szindrómának is több típusa van és ezek közül ő a legsúlyosabbat (uniparentalis dizomia) „kapta”, ami oly ritka, hogy szülei tudomása szerint Szlovákiában az egyetlen személy, akinél ezt kimutatták eddig.
Egy emberibb életért
Azonban a gyermek a sok nehézsége ellenére egy boldog kisember, aki speciális óvodába jár és imádja a társaságot, nyitott, érdeklődő személyiség, és tele van szeretettel, mindezt úgy, hogy csak segítséggel tud mozogni és nem beszél, hanem úgynevezett kommunikációs képeskártyákkal fejezi ki gondolatait, igényeit, érzéseit.
Olykor már azt érezzük az édesanyjával, hogy ha tehetné, az egész világot magához ölelné, akkora szíve van, nyilván ezért is igyekszünk minden tőlünk telhetőt megtenni érte, mi csak azt szeretnénk, ha a fiúnk emberibb életet élhetne mondta Olivér, a gyermek édesapja.

Hazaért a futás
Eddig valamennyi futásunknál a segítség volt az első számú szándékunk, ám idén, mint gútaiak is kihúzzuk magunkat, mert Filip apukája, Olivér a városunkban nőtt fel és a településünket tekinti otthonának, ráadásul Petra, a gyermek anyukája pedig Révkomáromi, így amolyan lokálpatrióta akcióként is felfogható az esemény
Sokfelé éltem már a világban, de minimum kéthavonta mindig visszatérek Gútára, legyek bárhol én itt érzem otthon magam, ide kötnek a rokonok, a barátok és számtalan élmény és emlék. Amikor legutóbb ott jártam, gyorsan végig is futottam a Dögös útvonalán tudatta velünk Olivér.

Kérlek segít nekünk te is, hogy mi Filipet tudjuk támogatni és a jövőben azoknak adhassunk, akiknek erre szüksége
van!

Regisztráció a futásra:

www.dgsprint.eu/regisztracio

Facebook esemény:

https://www.facebook.com/events/4717448708350509

Számlaszám az a adakozásra:

IBAN: SK53 7500 0000 0040 3002 0262, BIC: CEKOSKBX

hirdetés