HAZA GAZDASÁG A vállalkozói közeg javítására szólítják fel a politikusokat a vállalkozók

A vállalkozói közeg javítására szólítják fel a politikusokat a vállalkozók

1059
hirdetés

A Szlovákiai Vállalkozók Szövetsége április 26-ai pozsonyi közgyűlésén  komoly nyugtalanságának adott hangot a vállalkozói közeg jelenlegi állapota miatt.
Egyúttal felszólította a kormányt és a parlamentet a hatékony intézkedések meghozatalára, amelyek változtatnának az áldatlan helyzeten. „Ez csak a vonatkozó törvények módosításával lehetséges“ – egyeztek meg a kérdésben a küldöttek.

A Vállalkozók Szövetségének elnöke, Stanislav Čižmárik megállapította, hogy továbbra sem javul a vállalkozók helyzete, miközben a gazdasági válság csak még jobban növeli a kisvállalkozók gondjait. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kisvállalkozások kulcsfontosságú jelentőséggel bírnak a jövő fejlődést illetően, ám minduntalan óriási büroktratikus akadályokba ütköznek. A szlovák gazdaság megerősödését a kis cégek fejlesztésében és a legális vállalkozások támogatásában látja. „Aki ma Szlovákiában az előírások szerint vállalkozik, azt ellenőrzik, büntetik a határidők és a kötelességek be nem tartása miatt, azok meg akik feketén dolgoznak, sokkal alacsonyabb árakat kínálnak. Az okokat a deformálódott vállalkozói közegben látjuk“ – hangzott el a közgyűlésen.

A küldöttek felszólítást intéztek a kormányhoz és a parlamenti képviselőkhöz, amelyben konkrét megoldásokat is javasolnak. Törvényileg büntetni kellene szerintük, ha a vállakozói alanyok nem fizetik meg a számlákat. A kisvállalkozók közpénzekből fedezett megrendelésekből való részesedésének limitjét az európai országokban szokásos 30%-ban kell meghatározni. De javasolják a becstelen vállalkozók büntetőjogi felelősségének bevezetését is. A számlákat véleményük szerint 14 napos határidőn belül kellene megfizetni, mivel – amint erre figyelmeztetnek – a hosszú távú lejáratuk elsősorban a kis cégeket teszi tönkre. A szövetség küldöttei említést tettek továbbá arról a tényről is, hogy a legalacsonyabb ár követelménye a közbeszerzések során lehetőséget teremt a becstelen vállalkozásra. A jelenlegi helyzet egyik megoldását a fekete munka minden fajtájának megszüntetésében látják. A vállalkozói közegnek véleményük szerint jót tenne, ha a HÉA-t a számla befizetése után kellene megfizetni. Követelik továbbá, hogy szűnjön meg annak a lehetősége, hogy  a társaságokat csalás céljából vagyontalan személyekre íratják át. A versenytárgyalásoknál pedig olyan szabály bevezetését forszírozzák, amely alapján a legalacsonyabb és legmagasabb ajánlat automatikusan kizárásra kerülne.

Felvidék.ma, tasr, -dé-

hirdetés
Previous articleMegnyitotta kapuit az első dél-komáromi régiségpiac
Next articleA Derricket alakító Horst Tappert az SS tagja volt