HAZA BELFÖLD A Szlovákiába látogató turisták száma elérheti a járvány előtti szint 65%-át

A Szlovákiába látogató turisták száma elérheti a járvány előtti szint 65%-át

386
hirdetés

Az év végére várhatóan eléri a járvány előtti szint 65 százalékát a hazai turizmus, valamint a világ idegenforgalma is. Becslések szerint január és szeptember között világszerte 700 millió turista utazott külföldre. A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) tájékoztatása szerint több mint kétszer annyian, mint a 2021-es év azonos időszakábban – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a Bratislava Tourist Board (BTB).

Kép: illusztráció, Pixabay

Az idei év első kilenc hónapjában a nemzetközi turizmus a járvány előtti szint 62 százalékán állt. A turisztikai szakértők szerint ez a tendencia azt jelzi, hogy a nemzetközi turizmus idén várhatóan globálisan eléri a 2019-es szint 65 százalékát.
„A kihívásokkal teli gazdasági környezet, a tartósan magas infláció és az energiaárak, Oroszország Ukrajna elleni inváziója mind befolyásolhatja a fellendülés ütemét a negyedik negyedévben, és 2023-ban is” – állapították meg a szakértők, ennek ellenére azt jósolják, hogy az iparág elérheti a 2019-es szint 65 százalékát.
Különösen Pozsony számára fontosak a külföldi turisták. A világjárvány előtt 70 százalékos volt az arányuk, jelenleg pedig a belföldi látogatókhoz képest körülbelül a duplája.
Az év elejétől augusztus végéig csaknem négyszer annyian éjszakáztak Pozsonyban, mint tavaly. Augusztusban az előző évhez képest több mint 80 százalékos növekedést regisztráltak. Csehországból, Ausztriából és Németországból, de Nagy-Britanniából és az Amerikai Egyesült Államokból is érkeztek látogatók a fővárosba.

TASR

hirdetés
Previous articleUkrajnai háború – Kormányfőhelyettes: Oroszország csak piaci alapon fog kőolajat eladni
Next article5000 eurós hozzájárulást hagyott jóvá a kormány az egészségügyi dolgozók számára