HAZA RÉGIÓ A szlovák televízió Észak-Komáromból közvetít misét

A szlovák televízió Észak-Komáromból közvetít misét

908
hirdetés
komarom_oroschPünkösd vasárnapján a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) az észak-komáromi Szent András templomból közvetít magyar nyelvű misét. A szertartást a Duna World aznap koradélután sugározza.
Történelmi közvetítésre készül a szlovák közszolgálati televízió: pünkösd vasárnapján az észak-komáromi Szent András templomból először sugároz élőben magyar nyelvű római katolikus szentmisét. Az adást a Duna World aznap 13.30 órakor tűzi műsorára. A szertartást Orosch János, a Nagyszombati Érseki Egyházmegye püspöke, apostoli kormányzója celebrálja.
„Minden ember örül az ajándéknak – példázza pünkösd jelentőségét szentbeszédében a főpap. – A dicsőségesen feltámadt Krisztus személyes ajándékként adta apostolainak a legnagyobb ajándékot, Szentlelkét, hogy annak ereje segítse őket a még csak sarjadzó Egyház építésében.”
A mise liturgikus zenéje méltó a nagy ünnephez és az alkalomhoz: a város Concordia Vegyeskara a komáromi születésű zeneakadémiai tanár, Beliczay Gyula F-dúr miséjét adja elő, Stubendek István karnagy vezényletével. Orgonán közreműködik: Mihály Mária és Stubendek László.
A kéttornyú Szent András-templom Felvidék legnagyobb egyházi épületei közé tartozik. A jezsuiták építették mai formájában, majd a bencések temploma lett. Anton Maulbertsch és Lukas Cracker freskóit a földrengések, majd a Dunán is átterjedő, szinte az egész várost elpusztító tűzvész emésztették el. A templomot Scitovszky János bíboros hercegprímás, esztergomi érsek 1860-ban szentelte újra. Ugyanebből az időből való a templom történelmi orgonája, mely a mai Felvidék első 3 manuálos hangszere.
„A közvetítéssel a magyar kisebbség lelki gondozásához szeretnénk hozzájárulni – méltatta a különleges eseményt a Duna Híradónak Bernadeta Tokárova, a szlovák közmédia vallási műsorainak főszerkesztője. – A szlovákiai magyarság ugyanúgy fizeti a koncessziós díjakat, így nekik is jár az anyanyelvi miseközvetítés.”
Az élő adás jelentősége túlmutat egy ünnepi közvetítésen: a szlovák és a magyar nép közeledését segítheti. A város kiválasztása is szimbolikus: 2013 áprilisában, a hagyománnyá vált 24. Komáromi Imanapon több ezer hívő imádkozott egy komáromi székhelyű önálló magyar katolikus püspökség megalakításáért.
A fohász pünkösd vasárnapján is folytatódhat…
Csermák Zoltán, mtva/szabadujsag.com
hirdetés
Previous articleRECEPTEK: Sacher torta
Next articleA Punnany Massif duplázni fog az EFOTT-on