HAZA BELFÖLD A szlovák kormányfő után a parlament elnöke is kórházba került

A szlovák kormányfő után a parlament elnöke is kórházba került

908
hirdetés

dankA múlt héten sikeres szívműtéten átesett Robert Fico szlovák kormányfő után egy másik legfőbb közjogi méltóság, Andrej Danko, a pozsonyi parlament elnöke is kórházba került, és műtét vár rá – jelentette a Sita szlovák kereskedelmi hírügynökség hétfőn.

    Andrej Danko, aki az új szlovák kormány második legerősebb pártja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökeként kapta meg a parlament házelnöki posztját, vasárnap este vonult be a pozsonyi Nemzeti Onkológiai Intézetbe (NOÚ), ahol hétfőn gyomordaganattal műtik. Nincs információ arról, hogy jó vagy rosszindulatú daganatról van-e szó.
Betegségéről maga Andrej Danko számolt be a médiának a múlt héten, s bár arról – Robert Fico szívműtétjével összefüggésben – már egy várható operációt sejtetve írt a pozsonyi sajtó, a házelnök kórházba vonulásának időpontja nem volt ismert. Vasárnap a házelnök egy televíziós vitaműsorban azt mondta: nem fog részt venni a parlament napirendjén lévő új kormányprogramról tartandó szavazásról. A kormányprogramról szóló ülését a múlt héten kezdte meg a plénum, a vita befejezése a legkorábban ezen a héten várható.
A szlovák kormányfő és a parlament elnökének egyidejű betegsége és több hétig tartó munkaképtelensége nem idézhet elő fennakadást a kormányzási folyamatban. A lábadozó Robert Fico kormányfő feladatait jelenlegi helyettese, Peter Pellegrini kormányalelnök látja el, Andrej Dankót pedig a parlament egyik alelnöke, Bugár Béla (Most-Híd) helyettesíti majd.
Andrej Danko műtétjéről és a házelnök állapotáról délutánra ígért tájékoztatást NOÚ vezetése.


MTI

hirdetés
Previous articleSelyés aranyérem a Zrínyi Ilona Matematikaverseny országos döntőjében
Next articleSzeptemberben indul az M5-ös közszolgálati csatorna