HAZA BELFÖLD A szlovák elnökjelöltek nagy része nem büntetné más állampolgárság felvételét

A szlovák elnökjelöltek nagy része nem büntetné más állampolgárság felvételét

735
hirdetés

A márciusi szlovák elnökválasztás jelöltjeinek jelentős része úgy véli: nem szabadna büntetni azokat, akik felveszik egy másik ország állampolgárságát is – derült ki a Sme című napilap körkérdésére adott, kedden közölt válaszaikból.

    A pozsonyi liberális újság azt kérdezte a jelöltektől, vajon meg kell-e vonni a szlovák állampolgárságot azoktól, akik felvették egy másik ország állampolgárságát.
A kérdésre a 14 államfőjelölt közül senki nem válaszolt igennel, hatan adtak nemleges választ, egy jelölt az eseti elbírálás mellett foglalt állást, hatan nem válaszoltak egyértelműen. Robert Fico kormányfő, a választás legfőbb esélyese, aki huzamosabb ideje nem nyilatkozik a pozsonyi Smenek, most sem válaszolt.
Andrej Kiska, akinek a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint Fico után a legnagyobb a támogatottsága, egyértelmű nemmel reagált. A március 15-re kiírt elnökválasztáson függetlenként induló tehetős vállalkozó úgy vélekedett: az a törvény, amely megvonja valakitől az állampolgárságát „az azt elfogadtató politikusok gyengeségéről tanúskodik”.
A szlovák elnökválasztások történetének első magyar jelöltje, a Magyar Közösség Pártja (MKP) által indított Bárdos Gyula ugyancsak egyértelmű nemmel válaszolt, hozzátéve: a jelenlegi törvényt mielőbb meg kellene változtatni.
A szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) jelöltje, Pavol Hrusovsky, akit a Most-Híd szlovák-magyar párt és a szintén ellenzéki Szlovák Kereszténydemokrata Unió – Demokrata Párt (SDKÚ-DS) is támogat, ugyancsak nemmel válaszolt a kérdésre. Megjegyezte: ideje lenne már Szlovákia minden állampolgárának érdekeit nézni, s az ügyre közös megoldást találni.
A függetlenként induló Milan Knazko színművész, a rendszerváltás egyik ismert alakja, aki rövid ideig a Vladimír Meciar vezett kormány külügyminisztereként tevékenykedett – ám már huzamosabb ideje nem vállalt politikai szerepet -, szintén nemleges választ adott. Hozzátette: a vonatkozó szlovák törvényt rossznak tartja, olyannak, amely „egy másik rossz törvényre reagált”.
Nemmel válaszolt Radoslav Procházka parlamenti képviselő is, volt kereszténydemokrata politikus, aki most függetlenként indul. Procházka, aki a legfiatalabb jelöltek egyike, azt mondta: egyetért a kettős állampolgárság legitimitása mellett állást foglaló nemzetközi dokumentumokkal, ám soha nem fog egyetérteni az állampolgárság tömeges, „vér szerinti” odaítélésével.
Nemleges választ adók között van az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) listáján parlamenti képviselővé választott Helena Mezenská független jelölt is. Ő azzal érvelt: nem lehet büntetni valakit azért, mert különböző okok miatt egy más országot is hazájának tart.
Az állampolgársági törvény rendelkezései kapcsán az eseti elbírálás mellett foglalt állást Ján Carnogursky, az államfőválasztás legidősebb és vélhetően a legnagyobb politikai tapasztalattal rendelkező jelöltje, aki a KDH alapítójaként a 90-es években kormányfő és igazságügyi miniszter is volt. Véleménye szerint a szlovák állampolgárság megvonását egyénileg kellene elbírálni, azon ország külpolitikájának függvényében, amely ország állampolgárságát az adott személy felvette.

MTI

hirdetés
Previous articleEgy elhanyagolt sírkert a komáromi temetőben
Next articleGyőrbe költözött a hét végén Malina Hedvig és családja