HAZA BELFÖLD A szlovák bortermelők üdvözlik a szigorítást a tokaji aszú termelésében

A szlovák bortermelők üdvözlik a szigorítást a tokaji aszú termelésében

808
hirdetés

wdA szlovákiai bortermelők szerint esélyt adhat tokaji exportjuknak az, hogy a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának döntése alapján a jövőben már csak 5 és 6 puttonyos tokaji aszú készülhet a magyar borvidéken – számolt be a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági-közéleti napilap hétfőn.

    A magyar döntés, amely a tokaji borok minőségének és exkluzivitásának növelését célozza, luxusterméket csinál a magyar tokajiból, ugyanakkor paradox módon Szlovákiában továbbra is előállítható lesz a tokaji borok 3-4 puttonyos, olcsóbb és kevésbé minőségi változata – állapította meg a lap.
    A HN szlovákiai bortermelőket megszólaltatva rámutat: a Szlovákiában előállított bor a tokaji össztermelésének alig tíz százalékát adja, s annak exportja gyakorlatilag a nullával egyenlő. Hozzáteszi: a minőségi szigorításnak köszönhetően egyes külföldi piacokon valószínűleg megélénkül majd az érdeklődés a szlovákiai gyártású 3-4 puttonyos tokaji iránt, részben mert olcsóbb, részben amiatt, mert a jövőben a világon egyedülálló termék lesz.
    A szlovákiai bortermelők nagy meglepetésként értékelték a magyar döntést, amelyről egyikük véleménye szerint hamarosan kiderülhet, hogy „zseniális marketing lépés vagy tévedés volt-e”.
    A kérdésre adható választ megelőlegezi a szlovák lapban a téma kapcsán megjelent, „Harc a puttonyokért” című kommentár írója, aki úgy véli: a szlovák tokaji annak mennyisége és gyakorlatilag nullás exportja miatt eddig sem tudta veszélyeztetni a magyar tokaji domináns helyzetét, most pedig bebizonyosodott, hogy a tokaji körüli vitában a magyarok sokkal inkább az elvet, mint az egyes intézkedések hatékonyságát tartották szem előtt.
    Megjegyzi: „tiszta bort öntve a pohárba” látni kell, hogy a (tokaji bor) magasabb minőségi szintjének Szlovákiában sohasem volt hagyománya, az alacsonyabb minőségi kategóriába tartozó 3-4 puttonyossal pedig biztosan nem sikerül elárasztani a világot.


MTI

hirdetés
Previous article25. Komáromi Imanap: A felvidéki magyar katolikus hívek saját püspökért könyörögtek
Next articleUgyanott partizott Zimány és Jude Law