HAZA BELFÖLD A szerencsejátékok elleni intézkedéscsomagot fogadott el a szlovák törvényhozás

A szerencsejátékok elleni intézkedéscsomagot fogadott el a szlovák törvényhozás

1050
hirdetés

bet-163837_1280Száműzik Szlovákiában a kocsmákból a   játékautomatákat, megtiltják a segélyezetteknek a szerencsejátékokat és lecsökkentik a szóban forgó játékok betiltását célzó petíciók hatályossági küszöbét – egyebek mellett ezeket a változtatásokat  tartalmazzaaz  az az  intézkedéscsomag, amelyet kedden hagyott jóvá a pozsonyi törvényhozás.

    A vonatkozó szabályozásokat módosító, a szlovák pénzügyi tárca által beterjesztett intézkedéscsomag – amelyet egyebek mellett a fogyasztóvédelem fokozásának szükségességével és a felelősségteljes játékra vonatkozó alapelvek betartatásával indokoltak – egyes kitételei már a jövő évtől hatályba lépnek.
    Ezek közé tartozik az is, hogy 2017 januártól Szlovákiában az állami szociális segélyben részesülők legálisan már nem játszhatnakszerencsejátékokat. Ennek foganatosításáról egy központi nyilvántartás létrehozása által gondoskodik a törvény. A nyilvántartásban az állami szociális segély kedvezményezettein kívül azok is szerepelnek majd, akiknél orvosi vizsgálattal betegségnek számító játékszenvedélyt diagnosztizáltak, illetve azon személyek is, akik maguk kérték felvételüket a listára hasonló okból. Az új szabályozás szerint a hazárdjátékokat kínáló játéktermek üzemeltetőinek kötelezően ellenőrizniük kell majd, hogy a központi nyilvántartásban szereplők személyek ne léphessenek be játéktermeikbe, s így ne is vehessenek részt az ott zajló hazárdjátékokban.
    Az intézkedéscsomagba egy módosító javaslat útján bekerült az is, hogy 2017 januárjától 15 illetve 30 százalékra csökken a hatályossági küszöb azoknál a lakossági petícióknál, amelyeket az egyes településeken a hazárdjátékok teljes betiltásáért indítanak. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy ügydöntővé válik minden olyan – aszerencsejátékok helyi tilalmát célzó – lakossági petíció, amelyet az adott település felnőtt lakosságának 15 illetve 30 százaléka aláírásával támogat. A 15 százalékos küszöb Pozsony és Kassa esetében lesz érvényes, míg a többi szlovákiai településnél azokat a petíciókat teszik ügydöntővé, amelyeket a lakosság legalább 30 százaléka támogatásáról biztosított.
    Az intézkedéscsomag szűkíti a szerencsejátékok folytatására engedélyezett helyek körét is. Ez a jövőben csak a játéktermekre szűkül, s ilyet már csak szállodákban, panziókban vagy bevásárlóközpontokban szabad majd üzemeltetni. A szabályozás egyidejűleg a jelenlegi ötről, tizenkettőre emeli a nyerőgépek minimumát az egyes játéktermekben. Az intézkedéscsomag ezen – 2019-től hatályos – része a kocsmákból a játéktermekbe száműzi majd a nyerőgépeket.


MTI

kép: pixabay

hirdetés
Previous articleLemondott Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke.
Next articleKétmilliárd eurós hiánnyal jóváhagyta a 2017-es költségvetést a pozsonyi parlament