HAZA KULTÚRA A szavalás – a vers feltámadása papírsírjából

A szavalás – a vers feltámadása papírsírjából

1265
hirdetés

Költészet napja 2014_1Költészet napja 2014_2Április 11-e a magyar költészet napja. A Selye János Gimnáziumban is minden évben kitüntetett figyelemmel emlékeztünk meg József Attila születésnapjáról, a vers ünnepéről.

Idén hagyományteremtő ünneplésre készültünk. Spátay Adriana tanárnő ötlete alapján és szervezésében a gimnázium vendége volt a Jókai Színház három színművésze: Bandor Éva, Olasz István és Szabó Viktor.

A díszteremben pár percen belül varázslatos hangulatot teremtettek a színészek. Versválogatásukban megpróbálták végigtekinteni a világ- és a magyar irodalom legszebb, legnagyobb hatású költeményeinek sorát. A rendhagyó irodalomórán a diákok a perzsa, a kínai, az ógörög költészet gyöngyszemei mellett hallhattak Villon-balladát, Shakespaere-szonettet is. Nagyon érdekes és műfaji szempontból izgalmas művészeti kaland volt Shakespeare egyik szonettjének megfilmesített változata, melyet magyarul Bandor Éva olvasott fel; a filmben viszont németül és angolul hangzott el zenével és mozgással aláfestve a Robert Wilson világhírű amerikai rendező által megkomponált filmetűd– igazi színházi csemege volt.

A költészet napjának ünnepét József Attila költeményének tolmácsolásával zárták a Jókai Színház színészei.

Remélhetőleg hagyományteremtő kezdeményezésnek lehettünk résztvevői, hiszen nemcsak a diákok élvezték ezt a nem mindennapi verstolmácsolást, hanem maguk az előadók is nagy örömmel válogattak kedvenc verseik közt és osztották meg azokat gimnazistáinkkal.

Spátay Adriana

dunataj.sk

hirdetés
Previous articleMa Hedvig, holnap te? – Önkény helyett igazságot!
Next articleA fiatal gútai cselgáncsozók ismét kitettek magukért