HAZA NÖVÉNYVÉDELEM A szamóca növényvédelme

A szamóca növényvédelme

6393
hirdetés

szamóca betegségeiA szamóca az egyik legkorábbi és legkedveltebb gyümölcseink egyike, ám a kertekben való egyre gyakoribb termesztése egyúttal a kórokozók nagyobb mértékű fellépését is magával vonja. A gyakorlatban felmerülő növényvédelmi problémák megoldása sokszor nem is olyan könnyű feladat.

A szamócaeszelényaz egyik legveszedelmesebb kártevője, amely mind a leveit, mind a virágait tönkreteszi. Elsősorban a legkorábban fejlődő virágokat károsítja. A bogarak peterakáskor befúrnak a szárba, amelyek elhalnak. Megjelenésük után csak zöldbimbós állapotban, virágzás előtt egy héttel kell ellenük védekezni: Decis 50 EW (0,015%, AT), Decis Protech (0,015%, 3 nap),Delta EW (0,015%, AT) és Karate Zeon 5 CS (0,02%, AT).

A szamóca-bimbólikasztótojásrakása során elrágja a bimbó kocsányát. Virágzás előtt az áttelelt bogarak ellen a fent felsorolt szerek is hatásosak. A telelőre vonuló, érési táplálkozást folytató bogarak ellen még szüret után is beavatkozhatunk a rajzáscsúcs idején végzett permetezéssel, szintén a fent említett szerek használatával. Az őszi talajművelés rendszeresen gyéríti az egyedsűrűségüket.

A szamócaatkaveszélyes kártevő, szivogatásának hatására a fiatal levelek, hajtások torzulnak, zsugorodnak, elszíneződnek. Száraz időben a szívlevelek elszáradnak, nedves körülmények között pedig elrothadnak. Ilyenkor elmarad a terméskötés, az egész tő elkorcsosul. Szüret előtt általában csak egy védekezésre van lehetőség. Virágzás előtt használjunk: Apollo 50 SC (0,04%, 3), Vertimec (0,18 % 3).

A meztelencsigákis gyakran bosszúságot okoznak. Elszaporodásuk feltételeinek a megszüntetése, vagyis a növényi maradványok eltakarítása és a terület gyommentesítése a legfontosabb teendőnk. A búvóhelyek felszámolásán  kívül  csalogató vízelvonó anyagokat és speciális csigaölő készítményeket is használhatunk. Kis csomagolásban is kapható a Mesurol Alimax (0,5gr/m2).

A betegségek elleni védelmet a levélfoltosságok és a szürkerothadás elleni permetezésre kell alapozni.

A szamóca mikoszferellás levélfoltosságaaz egyik legelterjedtebb betegsége. Elsősorban a levélen jelenik meg, de a levélnyélen és az indákon is károsít. A leveleken kezdetben apró, vörös foltokat látunk, amelyeket később lilás szegély vesz körül. Az első tünetei már májusban jelentkezhetnek. A tavaszi és kora őszi csapadékos időjárás, valamint az öntözéses termesztés kedvez a fertőzés gyors terjedésének. Gombaölőszeres védekezés 3-4 alkalommal szükséges. Virágzás előtt, terméskötés után, majd a szüretet követően 1-2 alkalommal permetezzünk. Felhasználhatók: Kuprikol 50 (0,5%, AT), Champion (0,5%, AT).

A szamóca szürkerothadásalegveszedelmesebb gombás betegsége. A kórokozó a leveleket, a virágokat és a termést egyaránt megtámadja. A közvetlen kár a zöld vagy érőfélben lévő bogyókon a legszembetűnőbb. Felületüket vastag szürkepenész borítja. A gombáknak kedvező a csapadékos időjárás. Permetezni fővirágzásban és 70-80%-os elvirágzásban kell a következő szerrel: Teldor 500 SC (0,075%, 3). Mindig legyünk tekintettel az élelmezésügyi várakozási idő betartására.

 

Csekes Zoltán mérnök

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleMegtalálták Thaiföldön egy magyar milliárdos maradványait a gyilkossággal gyanúsított magyar villájában
Next articleLelkeknek dicsőségére