HAZA KÜLFÖLD A Skultéty-sírról és az oktatási-nevelési támogatásról tartott szakértői egyeztetést a magyar-szlovák kisebbségi...

A Skultéty-sírról és az oktatási-nevelési támogatásról tartott szakértői egyeztetést a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság

798
hirdetés

Az oktatási-nevelési támogatásokról és a közelmúltban újratemetett Skultéty László síremlékéről volt szó a többi között a Magyar-Szlovák Kisebbségi Vegyes Bizottság csütörtöki budapesti szakértői egyeztetésén.

    A nemzetpolitikai államtitkárság MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tanácskozást a bizottság legutóbbi ülésén elfogadott jegyzőkönyvében foglaltak alapján tartották.
    Mint írták, az ülésen a felek áttekintették a magyar állam által a felvidéki magyar iskolások és óvodások számára juttatott oktatás-nevelési támogatás, illetve a szlovák állam részéről a magyarországi szlovák kulturális szervezetek számára biztosított pénzügyi támogatás rendjét, megvitatták a téma nemzetközi jogi összefüggéseit.
    A közlemény szerint habár a támogatások nyújtásának megítéléséről véleménykülönbség van a felek között, abban egyetértettek, hogy a találkozó „nagyban elősegítette egymás nézeteinek jobb megismerését”.
    Az egyeztetésen a magyar fél kérte a szlovák partner közreműködését abban, hogy a közelmúltban a szlovákiai Hegyesmajtényban (Mojtín) újratemetett Skultéty László, 1831-ben elhunyt magyar huszár síremlékének feliratát a magyar fél számára is megnyugtató módon módosítsák.
    Mint arról az MTI a június 27-i újratemetésről tudósítva írt: a magyar nyelvű emléktábla szövegében több helyesírási hiba és elírás van.
    A találkozó előkészítette a vegyes bizottság év végére tervezett, Pozsonyban tartandó soros ülését, amelyen a kisebbségeket érintő további konkrét kérdéseket vitatnak majd meg.

MTI

hirdetés
Previous articleMegnyitották a Martosi Szabadegyetemet
Next articleA megyei és az államfőválasztásokról vitázott az MKP és a Most-Híd elnöke