HAZA HÍR-MIX A Selyétől a kismartoni Esterházy-kastélyig (1.rész)

A Selyétől a kismartoni Esterházy-kastélyig (1.rész)

1657
hirdetés

„Családunk nevét az Esthajnalcsillagról nyerte… Az elődök tisztelete és emléküknek megbecsülése az alapja a családszeretetnek és egyszersmind a hazafiságnak is. Ezért amelyik család a múltját elhanyagolja és őseinek emlékét nem tiszteli, az a nemzet életfájának egyik gyökerét metszi el…” – írta Esterházy Péter Harmonia Caelestis című művében. Ősei közül nádorok, iskolaalapító püspökök, művészetpártoló hercegek, miniszterelnök, miniszterek és mártírok kerültek ki a századok folyamán, mégis alig találunk róluk valamit a tankönyvekben.

            Ezért is tartottuk fontosnak, hogy bekapcsolódjunk egy olyan történelmi vetélkedőbe, amely az Esterházyakról bővebb információkat nyújt a diákoknak. A kismartoni székhelyű Esterházy Magánalapítvány megfogalmazásában „verseny célja, hogy a tanulók önálló ismeretszerzés, kutatás segítségével megismerjék az Esterházy család történetét, Magyarország történelmét, a korszak kultúráját és életmódját. A verseny kiemelt feladatának tekinti, hogy olyan új irányvonalat mutasson, mely teret enged a fiatalok kreativitásának. A résztvevő fiatalok tehetségükkel, koruknak megfelelő digitális eszközeikkel és ismereteikkel oldják meg a verseny feladatait“ idézem a www.estori.hu oldalt, amely hangsúlyozza a kreativitás szerepét az Esterházyakkal való ismerkedésben.

            Az első fordulóban máris szembesültünk azzal a ténnyel, hogy haladni kell a kor igényeivel, instagramos képet kellett készítenie a csapatnak, a világhálón kellett feladatokat elkészítenie, majd egy esszével kellett a zsűrit meggyőzni arról, hogy a selyések megérdemlik a második fordulóba való bejutást. Krkoška Enikő, Pinke Andrea és Rezman Andrea mindhárom feladattal megbirkózott (a kép az instagramos feladathoz kapcsolódik), esszéjük a nagyvezekényi csatáról készült, amely az Esterházyak legfájdalmasabb eseménye volt, amikor négy férfit veszített el a család.

            Örömünkre a csapat bejutott a budapesti második fordulóba, ahol február végén a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárában kellett bemutatniuk újabb alkotásaikat. Diáklányaink a mátyusföldi Esterházy-kastélyokról készítették el rövidfilmjüket és előadásukat. Közösen felkerestük a híres család galántai fészkét, ahol egy reneszánsz stílusú kisebb, és egy neogótikus nagyobb kastély hirdeti, hogy valaha innen indult az Esthajnalcsillagos família. Itt találkoztunk a kastély felújítására alakult polgári társulás elnökével, Takács Zsolt úrral, aki segítséget nyújtott a rövidfilm elkészítésében. Ezúttal szeretnénk köszönetet mondani neki, hogy ajánlásával az összes galántai helyszínen segítséget kaptunk. Andreáék viszont felajánlották, hogy segítenek a kastély felújítását népszerűsíteni iskolánk diákjai körében is.

            A budapesti szereplés pozitív visszhangra talált, és nagyon örültünk, amikor a zsűri a 130 pályázó csapat közül a selyés lányokat a döntősök közé sorolta. A kismartoni Esterházy-kastély lesz a helyszín, ahol május 3-án a legjobb 14 csapat találkozik egy hasonlóan kreatív feladatokra felépített vetélkedőn. Bár az Esterházyak székhelye csak 150 kilométerre van a Selye János Gimnáziumtól, Enikőnek és Andreáéknak hat hónapjukba tellett, hogy eljussanak oda. Addig viszont még sok tennivalójuk lesz a selyés lányoknak.

hirdetés
Previous articleBiciklivel dobálózott
Next articleHonda Jazz 1.3 i-VTEC: Automata váltóval még takarékosabb