HAZA HÍR-MIX A Selye János Gimnázium tehetsége, Dóczé Péter sikerei

A Selye János Gimnázium tehetsége, Dóczé Péter sikerei

1456
hirdetés

Dóczé_ROSDóczé Péter a komáromi Selye János Gimnázium negyedikes tanulója már a második filmjén van túl. Az utolsó mohikánok című első filmjében az iskolához kötődő témát választott, több ismert színész is feltűnik benne.

A Selye János Gimnázium tavaly hirdette meg a Hites Kristóf emlékévet, melynek keretén belül iskolánk egy híres szerzetes tanárára emlékeztünk. 65 évvel ezelőtt az ő nevéhez volt köthető az iskola történelmének legérdekesebb érettségije. A hontalanság éveiben az akkor már nem létező bencés gimnázium utolsó diákjait tanította titokban, majd segített nekik ladikokon átszökni Magyarországra, hogy ott leérettségizzenek anyanyelvükön. A történetet maga Szabó Rezső- az eredeti történet egyik szereplője- mesélte el , és ezeket az élményeket a saját fantáziájával színezte, természetesen olyan mértékben, hogy ez ne menjen a hitelesség kárára.

Nemrég a szlovákiai CINEAMA 2014 kerületi fordulójának első helyét szerezte meg második filmjével, a Selye című tízperces kisjátékfilmmel. Az országos döntőre nyáron Pöstyénben kerül sor. Selye János elmeséli mesébe illő kalandját az időutazásról és arról, hogyan szembesül jövőbeli sikereivel. Az első változatot az alkotók, és a gimnázium tanárai lelkesen támogatták, az újDóczéP_Cineama változat kb. egy hónapja készült el.  Az egyik oldalon a Selye gimnázium legtehetségesebb színészpalántáit válogatta össze, akik már nem csak ebben a filmben bizonyították tehetségüket. Így került be a csapatba Untermayer Tamás, majd a főszerepre Olasz István színészt kereste fel, aki szívesen elvállalta a szerzetes szerepét. További kisebb-nagyobb szerepekre sikerült megnyernie Benkő Gézát, Nagy Lászlót, illetve Ollé Eriket.

Dóczé Péter elárulta, 2007 óta foglalkozik filmezéssel, nagy hatással van rá Robert Rodriguez, Danny Boyle, Nicolas Winding Refn. Első filmes sikerét 2010-ben érte el a 7. Országos Középiskolai Filmszemlén, ahol 1. helyezést ért el reklámfilmjével. A díjat a nagy magyar filmrendező, Jancsó Miklós adta át. Azóta forgatott rajongói klippet a Magashegyi Underground zenekarnak, Laboda Róbert „slammernek”. Legújabb filmje forgatókönyvéhez Gogol Orr című művét veszi alapul.

Zárszóként talán a Híd Terabithia földjére című filmből idéznék: „Az élet akkor szép, ha olyasmiért dolgozunk, amiért érdemes.”Hajrá Petikém, légy sikeres!

 

Králik Zsuzsanna

dunataj.sk

hirdetés
Previous articleKomárom lett a negyedik elődöntős! Pénteken az Interrel játszik
Next articleOrszágos Shito-ryu stílus bajnokság – selejtező az EB-re