HAZA SJG A Selye János Gimnázium programozói tesztelték képességeiket

A Selye János Gimnázium programozói tesztelték képességeiket

576
hirdetés

A Nemes Tihamér programozói verseny elsődleges célja az, hogy az általános és a középiskolák tanulóinak lehetőséget adjon programozási ismereteik és képességeik összehasonlítására. A verseny három fordulóból állt, amelyek közül az első – iskolai – fordulóban a tanulók analizáló képességét tesztelték, számítógép használata nélkül. A Selye János Gimnáziumból négy fiatal programozó indult a megmérettetésen: Benes András (II.A), Czibor István (II.D), Koncz Júlia Barbara (III.A) és Veres Zoltán Benedek (III.A). Mindannyian bejutottak a második fordulóba.

A második – területi – fordulóban a tanulóknak 3-5 kisebb, konstruáló, szintetizáló jellegű feladatot kellett megoldaniuk számítógépen. A feladatok között szerepeltek algoritmusok, adatszerkezetek, szimulációk és számítógépes grafikák. Ez a forduló nagyobb hangsúlyt fektetett a gyakorlati programozási képességekre és a problémamegoldó készségekre. Ezt a fordulót Tatabányán szervezték a környékbeli iskolák diákjainak március 4-én.

A verseny utolsó fordulójában az ország legjobb diákprogramozói mérhették össze tudásukat egymással. A döntőben a versenyzőknek összetettebb, kihívást jelentő feladatokat kellett megoldaniuk a rendelkezésre álló 6 óra alatt.

Az április 1-jén, Budapesten megtartott döntőben iskolánkat Veres Benedek Zoltán, III.A osztályos tanuló képviselte, és összesítésben az előkelő 13. helyen végzett.

A verseny célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a programozás fontosságára és a számítógépes tudományokban rejlő lehetőségekre. A résztvevők remek lehetőséget kaptak képességeik fejlesztésére, valamint hogy találkozzanak hasonló érdeklődésű fiatalokkal és tapasztalt szakemberekkel.

Összességében a Nemes Tihamér programozói verseny színvonalas és izgalmas esemény volt, amely további motivációt adhat a fiataloknak a számítógépes tudományok iránti érdeklődésük növelésére.

Ebben az iskolaévben még egy megmérettetés vár programozóinkra, méghozzá az Infoprog döntőjében vesznek részt április közepén Füleken.

Záhorszky Zsuzsanna

hirdetés
Previous articleA magyar költészet napját ünnepli műsoraival a közmédia
Next articleSzijjártó Péter: megállapodások születtek Magyarország zavartalan és folyamatos földgáz- és kőolajellátása érdekében