Home RÉGIÓ A Selye János Gimnázium minden évben segítő kezet nyújt…

A Selye János Gimnázium minden évben segítő kezet nyújt…

0
A Selye János Gimnázium minden évben segítő kezet nyújt…

„Minden emberen segítsünk, ne nézzük, kicsoda, elég az az egy ok, hogy ember.”

(Marcus Tullius Cicero)

 

Még ki sem lábaltunk az immár két éve tartó koronavírus-járványból, máris egy újabb csapás, a szomszédunkban dúló háború keseríti mindennapjainkat. Miközben reméljük, hogy az Ukrajna ellen indított orosz invázióról csak a híradásokból és a szomszédos országból érkező menekültek jelenlétéből van közvetlen tapasztalásunk, tagadhatatlan tény, hogy a hírekben olvasott és látott pusztító információk máris mélyen a tudatunkba égtek.

Eddig több mint 2 millió ukrán állampolgár menekült el a háború elől, s a menekültek száma rohamosan nő, így elképzelhető, hogy Európának az évszázad eddigi legnagyobb menekültválságával kell szembenéznie. Gimnáziumunk igazgatója, Andruskó Imre szerint is a háború elítélendő, hiszen annak csak vesztesei vannak. Iskolánk a maga módján igyekszik segíteni az ukrajnai menekülteknek.

Bekapcsolódtunk a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége akciójába, takarókat, plédeket gyűjtöttünk, mert a határon lévők szerint főként erre van most a legnagyobb szükség. Gimnazistáink több tucat – több esetben szinte új, vagy alig használt takarót, plédet hoztak, amit a múlt héten már át is adtak a pedagógusszövetségnek.

Március 10-én már hagyományosan vért adtunk a komáromi kórházban, összesen 21-en, három tanár és 18 diák. Pénteken, március 11-én pedig a diákönkormányzat segítségével  Szántó Anna elnök vezetésével pénzgyűjtésre került sor az ukrajnai menekülteknek. Igaz, hogy ez kissé személytelenebb formája a segítésnek, de 500 fős iskola vagyunk, ha például tartós élelmiszert – mint például cukrot vagy lisztet gyűjtöttünk volna, akkor annak a tárolása, mozgatása komoly logisztikát igényelt volna. Tanáraink és tanulóink összesen 1048 eurót és 930 forintot gyűjtöttek össze, ezzel támogatva a menekülteket. A pénzt a komáromi kirendeltségű helyi Vöröskereszt képviselői vették át: dr. Radi Enikő főorvos asszony és Mgr. Németh Károly igazgató.

Nem utolsósorban ha szükség lenne önkéntesekre, diákjainkra szintén számítani lehet. A Selye János Gimnázium minden évben segítő kezet nyújt különböző jótékonysági alapítványoknak.

Králik Zsuzsanna