HAZA SJG A Selye János Gimnázium ismét a Biológiaolimpián

A Selye János Gimnázium ismét a Biológiaolimpián

631
hirdetés

Két év járvány miatti kényszerszünet után idén újra jelentkezhettek iskolánk tanulói a Biológia Diákolimpiára. A februárban megrendezett iskolai fordulóról mindkét kategóriában az első 2 eredményes megoldó juthatott tovább.

Az idei tanévben a kerületi forduló március 22-én és 23-án került megrendezésre. Iskolánk tanulói az A és B kategóriákban, az elméleti és gyakorlati részen képviseltették magukat Nyitrán.

A nevezetesen igényes és sokrétű versenyre már a tanév eleje óta folyt a készülődés a szakkörökön. A verseny szlovák nyelven zajlott, ami diáktársaimnak és nekem kihívást jelentett, mivel a szlovák megrendezésű versenyen szinte csak mi jelentünk meg magyarul tanuló, magyar anyanyelvű diákokként. Az összesített adatok alapján a szlovák anyanyelvű versenyzőknek sem volt egyszerű: az A kategóriában összesen öten, a B kategóriában csupán ketten értek el 50 % feletti eredményt. Ennek egyik oka az időkorlát lehetett, mivel a 40 kérdésből álló tesztre 90 perc jutott, a gyakorlati részekben a preparátumok elkészítésére, ábrázolására és további feladatok megoldására 60-60 perc. Emellett a verseny nem csak az elsőtől negyedikig kötelező iskolai tananyag részletes ismeretét követelte, hanem bónusz anyagrészekét is, amelyek nem részei a tantervünknek. Ennek ellenére a további eredményeket sikerült elérnünk:

A kategória (23 versenyző közül):

  1. hely: Schiller Bence IV.A
  2. hely: Doncs Zsombor IV.A
Az A kategória versenyzői (balról): Schiller Bence és Doncs Zsombor

B kategória (26 versenyző közül):

  1. hely: Keserű Orsolya II.A
  2. hely: Kovács Nadina VI.N
A B kategória versenyzői (balról): Keserű Orsolya és Kovács Nadina

Mindannyiuknak gratulálok, a biológiai, orvostudományi vagy természettudományi érdekeltségű diákoknak pedig ajánlom, hogy nevezzenek be ők is jövőre, hiszen nagyon sokat lehet tanulni a felkészülés és versenyzés alatt. Köszönjük továbbá az alapos felkészítést Jurčina Viktória tanárnőnek, Holczhei Árpád és Mézes Péter tanár uraknak.

Keserű Orsolya(II.A)

hirdetés
Previous articleMeghalt Máthé Erzsi, a nemzet színésze
Next articleAlapiskolai beíratási körkép a Komáromi járásból