HAZA RÉGIÓ A Selye gimnazisták szép sikerei a versmondó fesztiválon

A Selye gimnazisták szép sikerei a versmondó fesztiválon

1274
hirdetés

A tavalyi tanévben (2020/21) a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége társszerszervezőivel ismét rendhagyó módon, online vetélkedés formájában hirdette meg a XIV. Kaszás Attila Versmondó Fesztivált nemcsak a szlovákiai magyar iskolák szavalói számára, hanem a Kárpát-medence magyar tanulóinak részére is.

A fiatalon elhunyt felvidéki származású kiváló színművész, Kaszás Attila emlékének szentelt versmondó fesztivál célja változatlan volt: ahogy az elmúlt 13 évben, ismét lehetőséget kínált a szavalni vágyó diákoknak, hogy bemutathassák tehetségüket, versmondói hajlandóságukat. Sajnálatos módon a versenyzők az elmúlt tanévben sem léphettek közönség elé, a verstolmácsolás adta előadói és hallgatói élménytől a járvány idén is megfosztotta az érdeklődőket.

A versmondók két, külön-külön max. 3 perces videófelvétellel nevezhettek a versenybe: egy tetszés szerinti költeménnyel, valamint kötelező versként Zelk Zoltán, Nemes Nagy Ágnes, ill. Pilinszky János életművéből kellett választaniuk a versenyzőknek.

Az SZMPSZ értékelésében olvashattuk, hogy a meghirdetett 3 kategóriába (I. kategória: az alapiskolák 1.- 4. osztályos tanulói; II. kategória: az alapiskolák 5.-9. osztályos tanulói, valamint a nyolcosztályos gimnáziumok 1.–4. osztályos tanulói; III. kategória: középiskolák 1.–4. osztályos tanulói) rekordszámú nevezés érkezett. A neves magyarországi és hazai színművészekből álló szakmai zsűri 346 – 268 hazai és 78 külföldi – versenyző 2-2 videófelvételét hallgatta meg, ill. a különböző sávokba történő besorolással értékelte a szavalók produkcióit.

További érdekes és a jövőre nézve nagyon biztató adat, hogy 102 – 61 hazai és 41 külföldi – intézmény nevezett be a versenyre, a diákokat pedig 181 pedagógus, illetve szülő készítette fel.

A zsűri tagjai voltak: Pápai Erika színművész, a zsűri elnöke, Balázs István versmondó, Dolmány Mária, Hirschberger Szilvia, Körömi Gábor drámapedagógusok, Ficza István,

Gubík Ági, Holecskó Orsolya, Holocsy Krisztina, Horváth Sebestyén Sándor, Hostomský Fanni, Jókai Ági, Kálid Artúr, Lajos András, Melecsky Kristóf, Szabó Viktor színművészek, Tóth Zsóka, Tóth Zsuzsanna előadóművészek.

Iskolánkat, a Selye János Gimnáziumot öt diákunk képviselte, és nagyszerű eredménnyel zárták a XIV. Kaszás Attila Versmondó Fesztivált.

A II. kategóriában aranysávot érdemelt ki Nagy Kinga (V. N), felkészítője Králik Zsuzsanna tanárnő volt.

A III. kategóriában két aranysávos szavalónk kapott helyet: Gál Ádám Vajk (II. B), felkészítője Kiss Szilvia színművésznő, ill. Szalay Mátyás (IV. A), felkészítője Spátay Adriana tanárnő.

Bangha Roland (VIII. N, önálló felkészülés) és Molnár Vivien (III. C, felk. Spátay Adriana) szavalóink a III. kategória ezüst sávjában végeztek.

A zsűri különdíjakkal is jutalmazta a kiemelkedő versmondókat. Holecskó Orsolya színművésznő és a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház különdíját Gál Ádám Vajk, Jókai Ági színművésznő különdíját Szalay Mátyás, Tóth Zsóka előadóművész közvetítésével a Tatabányai Jászai Mari Színház különdíját pedig Nagy Kinga érdemelték ki.

Versenyzőinknek szívből gratulálunk a kitűnő eredményekhez, köszönjük a felkészítőknek a nem éppen hagyományos formában kifejtett munkájukat. Bízva abban, hogy az idei tanév már lehetővé teszi a megszokott hagyományos versenyzést, minden elkötelezett, ill. jövendő szavalónak, pedagógusnak, szülőnek lelkes felkészülést, sok sikert az idei XV. Kaszás Attila Versmondó Fesztiválon.

sp

A fényképen: Nagy Kinga, Gál Ádám Vajk, Fekete Irén, az SZMPSZ elnöke és Szalay Mátyás (Fotó SZMPSZ)

hirdetés
Previous articleITM: négy új híd épül 2023 végéig a magyar-szlovák határon
Next articleStirber Lajos kapta a becsületrendet