HAZA BULVÁR A Rising Star lenyomta az X-Faktort

A Rising Star lenyomta az X-Faktort

831
hirdetés

A TV2 a saját terepén nyomta le az RTL Klubot

A TV2, úgy tűnik, mégis eltalált valamit tehetségkutató-fronton: a Rising Star lassan, de biztosan erősödő nézettségi számokat produkál, a hétvégén már le is nyomta az X-Faktort.

Hiába a lehúzó kritikák, a TV2-nél valószínűleg nem aggódnak nagyon, a Rising Star ugyanis csinos számokat produkál, olyannyira, hogy a múlt hét legnépszerűbb műsora lett, könnyedén lenyomva az X-Faktort.
rising star ördög nóra majka
Nóri beszólása meglepte a nézőket – és Majkát is. Fotó: Rising Star Facebook
A hétvégét megnyugtató fölénnyel nyerte a TV2 és a Rising Star, mind a teljes népességet, mind a reklámszempontból legfontosabb korosztályt tekintve. A Rising Star több mint 1,4 millió nézőt ültetett a képernyő elé, szemben a szombat esti X-Faktorral, amelyet 1,2 millióan néztek. A 18-49-es korosztályban is a Rising Star vitte a prímet: a nézők 12,9 %-a (528 966 néző) választotta a falemelős show-t, míg szombat este az X-Faktor csupán a nézők 10,55%-át (432 705 fő) érdekelte.
Múlt hétvégén az X-Faktor még, ha nem is sokat, de néhány tizedszázalékot rávert a Rising Starra, előbbit a nézők 10,7, utóbbit 10,4%-a választotta. Egy héttel korábban még majdnem egy egész százaléknyi előnye volt az RTL Klubnak: 11,7% a Rising Star 10,8%-ához képest, még egy héttel korábban pedig ez a különbség még nagyobb, háromszázaléknyi volt (X-Faktor 13,5%; Rising Star 10,6%).
rising star kero pásztor anna
Kerényi Miklós Gábor megmondja. Fotó: TV2
Úgy tűnik tehát, a Rising Starnak időre volt szüksége a beéréshez – vagy az X-Faktor kezd kifáradni. Az RTL Klub tehetségkutatók terén szerzett tapasztalata kétségbevonhatatlan ugyan, főleg, szembeállítva a TV2-nél még meg-megbicsakló formátummal, de az X-Faktor idei évada minden eddiginél sterilebb, kiszámítottabb – elég ha abból indulunk ki, hogy a mentorok még egy „Gratulálok, ügyes voltál!”-t is olyan irritálóan papírízűen olvasnak fel – már ha sikerül –, mint egy kezdő mesemondólány. (Minthogy a híresen profi mesemondólány, ugye, a konkurenciát erősíti immár.)

Pedig rengeteg múlik az olyan „fix” embereken, mint a műsorvezetők és a mindenkori zsűri, ha az ő kémiájuk nem működik, akkor nincs az a látványos show-elem vagy megrendítő őstehetség, ami/aki ízt adna az egész cirkusznak. Ráadásul a tágabb értelemben vett pátriánkban szóba jöhető tehetségeknek nem csupán a száma, de a színvonala is körülbelül konstans. Magyarán: ugyanabból a potenciális versenyző-bázisból főzhetnek a csatornák – ezért is fordul elő, ugye, olyan gyakran, hogy az egyikben megismert szimpatikus kisleány/fiatalember aztán egy évvel később a másikban tűnik fel és jut sokkal messzebbre/bukik el ugyanúgy. De épp emiatt – no meg mert a honi kertévés tehetségkutatás tíz éve alatt kicsit befásultunk – már jóval nehezebben kapjuk fel a fejünket.

rising star majka ördög nóra
Majka és Ördög Nóra is hihetően froclizzák egymást. Fotó: TV2
Így aztán, ha a műsorvezetők és a mikor-hogy-nevezett döntnökök nem tudnak valami karaktert adni a műsornak, akkor a pár éve még olyan lelkesen várt aktuális tehetségkutató-epizód helyett inkább beteszünk egy filmet, megsétáltatjuk a kutyát, vagy, ha épp reklámszempontból oly fontosnak kikiáltott 18-49 közötti fizetőképes városi nézők vagyunk, a szórakozás valamely kecsegtetőbb online vagy offline formáját választjuk tévé helyett. A tévécsatornák értékesítői meg a szívükhöz kapnak: nem jönnek a számok.

A TV2-nél márpedig az eltelt néhány adás alapján elmondható, hogy a műsort összetartó habarcs: a műsorvezetők és a zsűri tagjai között egyszerűen jobban működik az a bizonyos kémia, akár a versenyzők felé irányuló kritikát vagy dicséretet, akár az egymás közötti froclizást nézzük. És ez, úgy tűnik, a számokban is egyre egyértelműbben megmutatja magát.

Adatok: AGB közönségmérés / Fotók: TV2
hirdetés
Previous articleGrúzia három, Szlovákia két újabb guantánamói foglyot fogadott be
Next articleÍgy néznek ki a South Park figurái élőben