HAZA Egyéb A Rákóczi Szövetség kapta idén a Duna-díjat

A Rákóczi Szövetség kapta idén a Duna-díjat

1002
hirdetés

A Rákóczi Szövetség kapta idén a Duna Televízió által alapított, idén hetedik alkalommal odaítélt Duna-díjat. Az elismerést Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója adta át csütörtökön Budapesten.

A Rákóczi Szövetség kapta a Duna-díjat

    Semjén Zsolt a díjazott szervezetet méltatva kiemelte: a Rákóczi Szövetség 1989-ben azért alakult, hogy “sokféleképpen támogassa” a kárpát-medencei magyarságot a megmaradásáért folytatott küzdelmében, valamint hogy “ápolja és tudatosítsa II. Rákóczi Ferenc és Esterházy János szellemi örökségét”.
    A miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: a szövetség munkájában a “legimponálóbb, hogy a jövőt választotta”, hiszen “célközönsége a kárpát-medencei középiskolás korosztály”.
    Hozzátette: a Rákóczi Szövetség tagjainak száma majdnem 25 ezer; tagsága évente átlagosan 2 ezer új taggal bővül, és az új belépők átlag életkora 22 év.
    A szövetség mintegy 500 helyi szervezettel rendelkezik, ebből 300 a kárpát-medencei középiskolákban működő ifjúsági szerezet. Minden évben többféle programot, rendezvényt szerveznek a fiataloknak, pályázati lehetőséget biztosítanak számukra – mondta.
    Emellett a szervezet legfőbb célkitűzése a magyar iskolaválasztás elősegítése és a magyar fiatalok közötti személyes kapcsolatok ösztönzése, mert ezek révén erősödik a nemzeti identitás, és épülnek a határokon átívelő magyar-magyar kapcsolatok.
    “Amit vállaltak, az küldetés, amit tettek, az szolgálat, és amit elértek, az maga a csoda” – fogalmazott Semjén Zsolt.
    Kitért arra is: a magyar kormány nem feledte a rendszerváltozás utáni első szabadon választott miniszterelnök, Antall József legelső parlamenti beszédében elhangzott mondatát, hogy “lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke kíván lenni”. A mai magyar nemzetpolitika is az antalli irányt követi, de “már nemcsak lélekben, hanem alkotmányos felelősségvállalásként”.
    Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója ismertette: a Duna-díjat azok kaphatják meg, akik sokat tettek a nemzet megmaradásáért és a magyarság összetartozásáért.
    A szobor Kun Éva szobrászművész alkotása, Szűz Máriát ábrázolja, kezében a több darabból álló Szent Koronával, amely az elszakított országrészeket szimbolizálja – mondta Dobos Menyhért.
    Az elismerést Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke és Halzl József, a szervezet alapító és tiszteletbeli elnöke vette át.
    Csáky Csongor a díjat megköszönve azt mondta, a kitüntetés arra ösztönzi őket, hogy továbbhaladjanak az úton, amelyet a szervezet alapítója jelölt ki. Halzl József tette le a szervezet “fundamentumait”, és vezette sok éven keresztül azokat a munkatársakat, akik a Kárpát-medence számos helyén, mégis egymással összefogva végzik feladataikat – tette hozzá.
    A Duna-díjat először Csoóri Sándor író, költő, a Duna Televízió egyik alapítója vehette át. Őt követte Sára Sándor, a Duna Televízió első elnöke, majd Tőkés László református lelkész, európai parlamenti képviselő. 2015-ben a Csemadok, a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, 2016-ban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, tavaly pedig Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke volt a díjazott.

MTI

hirdetés
Previous articleHa van hó, ha nincs, a kolozsnémai nyugdíjasotthonba eljut a Mikulás!
Next articleSzédületes légifelvétel a Baranyában vágtató több száz szarvasról