HAZA BELFÖLD A pozsonyiak gazdagabbak, a kassaiak elégedettebbek

A pozsonyiak gazdagabbak, a kassaiak elégedettebbek

824
hirdetés

Szlovákiában az elmúlt két évtizedben nem mérséklődtek a jelentős eltérések az ország egyes régióiban élők bevételeiben, lakhatási kiadásaiban és az ezekkel összefüggő elégedettségben – derült ki a Postová Banka elemzéséből, amely kimutatta, hogy bár pozsonyiak gazdagabbak, a kassaiak elégedettebbek.

    A pénzintézet elemzése a két legnagyobb szlovákiai városban, Pozsonyban és Kassán, illetve az azok környékén élők körülményeit hasonlítja össze. A kutatás szerint bár a fővárosban élők átlagosan magasabb bevétellel és a munkapiacon jobb elhelyezkedési lehetőségekkel rendelkeznek, a Kassán élők mégis jobbnak értékelik saját lehetőségeiket és életkörülményeiket.
    Az elemzés készítői az Eurobarométer aktuális felmérésére hivatkozva megállapítják: míg a pozsonyi megyében tavaly a havi átlagbér 1049 euró (csaknem 320 ezer forint) volt, addig a kassai megyében 758 eurót (csaknem 220 ezer forint) tett ki.
    Mivel azonban a lakhatással és létfenntartással összefüggő kiadások között is hasonló mértékű a különbség (Pozsony megyében az egy háztartásra jutó átlagos havi kiadások 1064, Kassán pedig 871 euróra rúgtak) a két régió lakosainak potenciális havi megtakarítása között nem volt lényegi eltérés, a pozsonyi megyében háztartásonként 154 euró, a kassaiban 134 euró volt.
    A pozsonyi, illetve a kassai megye között a legnagyobb eltérés a munkaerőpiacon való elhelyezkedés esélye, illetve a munkanélküliek aránya tekintetében mutatkozik. Míg a fővárosban és környékén tavaly a munkanélküliek aránya csupán 6,16 százalék volt, addig Kassán és környékén ennek közel háromszorosa, 17,19 százalék. A második legnagyobb eltérés az ingatlanárakban volt megfigyelhető, a fővárosban és környékén tavaly átlagosan 1660 euró volt egy négyzetméter lakás ára, míg a kassai régióban 928 euró.

MTI

hirdetés
Previous articleKét év alatt jelentősen nőt a gazdasági bűnözés Szlovákiában egy felmérés szerint
Next articlePista bácsi 95 évesen is aktív