HAZA RÉGIÓ A nemzeti összetartozás napja a Selye János Gimnáziumban

A nemzeti összetartozás napja a Selye János Gimnáziumban

802
hirdetés

images2010-ben a magyar országgyűlés a nemzeti összetartozás napjának nyilvánította június 4-ét, a trianoni béke aláírásának időpontját. Ezen a napon külső előadókat hívunk iskolánk falai közé, hogy az eseménnyel kapcsolatosan olyan előadást, kultúrműsort tartsanak, amely új, a tankönyvekben nem közölt információkkal ismerteti meg a diákságot, vagy egyszerűen csak a véleményünk közös kinyilvánítása a cél. Idén nem használtuk ki a diákutaztatási programot, előadónak viszont a tavalyról „jól bevált” Bödők Gergelyt hívtuk meg, aki a trianoni béke születésének körülményeiről beszélt előadásában az elsős diákoknak.

Bödők Gergely sok szempontból közelítette meg a békekonferencia döntését, felvonultatta a kor politikai viszonyait, a tárgyaló felek érdekeit és a születő kis államok céljait. Kitért a magyarországi nemzetiségi viszonyokra, a magyar békedelegáció életének párizsi mindennapjaiból is kaptunk egy kis ízelítőt. Ezek után már sokaknak érthető is volt, miért született Magyarországgal szemben ilyen irracionális, értelmetlen döntés. S ahogy az lenni szokott, ha az ember nem talál elfogadható indokot, akkor gyárt hozzá értelmezéseket és felnagyít epizódokat: Trianonnal együtt megszülettek azok a legendák, amelyek máig bennünk élnek, s ezekből egy csokorra valót meg is cáfolt az előadó.

A diákok kérdéseiből is kiérződött, hogy élnek még ilyen tévhitek, de az is kiviláglott, hogy a téma még mindig közel áll a fiatalok történelmi érdeklődéséhez. Szinte az előadás befejeztével öt diákunk egy rádióriport alanyává alakult át, amelynek során a győri egyetem kutatói faggatták őket, vajon mit is tudnak Trianonról. Vendégeinkkel való beszélgetésünk során kiderült, hogy nemcsak elégedettek a diákok tájékozottságát illetően, hanem meg is lepte őket az az olvasottság és érett érdeklődés, amelyet a trianoni probléma irányába mutatnak.

A tantárgybizottság nevében köszönöm Bödők Gergelynek a színvonalas előadást és már most meghívjuk őt, hogy jövőre a csehszlovák delegáció viselkedéséről tartson nekünk hasonlóan érdekfeszítő beszámolót.

Elek József

hirdetés