HAZA DUNATÁJ A nagymamák esküvői ruhája is előkerült

A nagymamák esküvői ruhája is előkerült

911
hirdetés

Látványos kiállításmegnyitó Bátorkeszin

A napokban került sor a két éve alapított Pro Futuro Villa Kezw hagyományőrző polgári társulás nyolcadik tematikus kiállításának megnyitójára. A „Holtomiglan, holtodiglan…” címet viselő tárlat témája a menyegző, azaz a házasságkötés. Ez a kifejezés magába foglalja az esküvőt, a házasságkötéssel kapcsolatos szertartásokat, valamint a lakodalmat, azaz a helyi népszokások szerinti vendéglátást.

ESKUVOA társulás a kiállításmegnyitót egybekötötte negyedik találkozója megrendezésével. Az érkező vendégeket a kultúrház
presszójában fogadták, ahol mindenkinek feltűztek egy lakodalmi bokrétát. Miután a meghívott vendégek összegyűltek, és elhelyezkedtek a szépen megterített asztalok mellett, Zsok Gizella, a polgári társulás elnöke köszöntötte őket, majd ismertette a délutáni programot. Ezután Fehér István, a társulás tagja a vőfély szerepét magára vállalva bejelentette az „esküvői felvonulást”. Ami ezután történt, az szemet gyönyörködtető és szívet melengető is volt egyben. Halk zeneszóra, kézenfogva először apró, pici lányok vonultak be koszorúslány ruhácskákban, majd követték őket a szebbnél szebb fiatal lányok gyönyörű hófehér menyasszonyi ruhákba, illetve színes menyecskeruhákba öltözve. A látványos bemutató után a vendégsereg átvonult a kiállítóterem elé, ahol Zsok Gizella megnyitó beszédében részletesen kitért arra, hogy milyen sokan járultak hozzá a kiállítás és a találkozó megszervezéséhez, létrejöttéhez, és ezért mindenkit köszönet és hála illet. A megnyitó után a látogatók birtokukba vették a kiállítótermet. A kiállításon rengeteg a látnivaló, hiszen több mint 350 fénykép dokumentálja a lakodalmi előkészületek folyamatát, az esküvői menetek tarkaságát, az egyházi és polgári eskütételek ünnepélyességét és a lakodalmi vigasságokat. Ezeken a képeken kívül rengeteg fotó van a boldog ifjú párokról. A legrégebbi 1904-ből, a legújabbak pedig a múlt század nyolcvanas éveiből származnak.Esküvői meghívókat is láthatunk, melyek közül a legkorábbi egy 1913-ból fennmaradt, kézzel írott személyes hangvételű invitálás. Az érdeklődők elolvashatják a katolikus, a református, a zsidó és a polgári esketések hivatalos szövegét, és a házasságkötésről készült iratok másolatait is megtekinthetik. A fotókon és dokumetumokon kívül a leglátványosabb kiállított tárgyak a menyasszonyi ruhák. A múlt század első felében praktikus okokból a menyasszonyi ruhák még fekete színben készültek. A kiállításon látható legrégebbi menyasszonyi ruha az 1920-as évekből származik, a legújabbak a nyolcvanas évekből. A ruhák mellett számos esküvői kiegészítőt, fátylat, bokrétát, díszzsebkendőt, kesztyűt is láthatunk. Az esküvőkhöz szorosan kapcsolódik a lakodalmi vendéglátás. A kiállításon három különböző korszak lakodalmi asztalának megterítését hasonlíthatjuk össze. A gyönyörű, szakszerű elrendezést a Bátorkeszi Magán Szakközépiskola nemzetközi versenyeken is kiválóan szereplő diákjai készítették, felkészítő tanáraik felügyeletével. A fiatal párnak nászajándékot is illik adni. A kiállítás szervezői ezekből is összeválogattak néhányat. A látogatók elismeréssel adóztak a szervezőknek, és nem győzték dicsérni az ízlésesen és tartalmasan összeállított tárlatot. A „Holtomiglan, holtodiglan …” című kiállítást az érdeklődők május végéig tekinthetik meg a helyi kultúrházban, hétköznapokon a kultúrház nyitva tartási ideje alatt, és szombatonként délelőtt tíz és tizenkét óra között.

Pintér Erzsébet

DUNATÁJ HETILAP 112/2016

hirdetés
Previous articleVarázslatos kirándulás a mesék világába
Next articleLuna és Kira örökbefogadóra vár