HAZA GAZDASÁG A munkavállalók 25 százaléka más járásban dolgozik, mint ahol él

A munkavállalók 25 százaléka más járásban dolgozik, mint ahol él

723
hirdetés

Minden negyedik munkavállaló nem az állandó lakhelye szerinti járásban dolgozik – derült ki a pozsonyi Trexima társaság elemzéséből, melyet a 2021-es népszámlálás adatai alapján készített.

Kép: illusztráció, Pixabay

Az ingázók 60 százaléka jár nagyobb városokba dolgozni, Pozsonyba 31 százalékuk, Kassára a 9, Zsolnára pedig az 5 százalékuk. A legtöbb diplomás ingázó Pozsony, illetve Kassa megyében dolgozik. Viszont a legtöbb diplomás munkaerőt Eperjes, Zsolna és Trencsén megyéből szívják el fejlettebb régiók. Nagyszombat és Trencsén megyébe nagyjából annyian járnak dolgozni, mint ahány ott élő vállal máshol munkát.
„A pozsonyi munkavállalók 43%-ának más régióban van az állandó lakhelye, Kassán ez 30%, Zsolnán 20. A lista másik végén a Poltári, a Kassa-vidéki, a Bazini, a Szenci és a Gölnicbányai járás van, ezekből a munkaerő több mint 70%-át szippantják el más régiók” – mondta Ivan Láska, a Trexima elemzője.
A megyeszékhelyeken, illetve Szencen és Bazinban a legmagasabb a lakosság iskolai végzettsége, ezzel szemben a Nagyrőcei, a Rimaszombati, a Késmárki, a Gölnicbányai, a Poltári és a Nagykürtösi járásban a legalacsonyabb az iskolázottság. A nők iskolai végzettsége magasabb, mint a férfiaké.

TASR

hirdetés
Previous articleTrianoni megemlékezés Komáromban: „Eredendően, erőltetett ideológia nélkül összetartozunk”
Next articleVádat emelt az ügyészség Štefan H. ellen Putyint támogató kijelentései miatt