HAZA HÍR-MIX A MI KARÁCSONYUNK

A MI KARÁCSONYUNK

890
hirdetés

A Komáromi Önkéntesek ünnepváró rendezvénye

kalAlig másfél hete egy régóta dédelgetett álom megvalósításába fogtunk. A Komáromi Önkéntesek, és azok a szimpatizánsok, akik a város iránt felelősséget éreznek, ámbár nem hajtja őket az, hogy közéleti babérokra törjenek, ádvent utolsó vasárnapját fogják – reményeik szerint – szebbé és meghittebbé tenni.

Tesszük mindezt önkéntes alapon, politikai támogatás nélkül, ugyanakkor Komárom város vezetésének hathatós támogatása nélkül a rendezvény nem valósulhatna meg. Azt még a nyári hónapok során megálmodtuk, hogy a karácsonyhoz a saját eszközeinkkel hozzá szeretnénk járulni, amennyiben az újonnan megválasztott vezetőségben partnerre lelünk. Stubendek László, Komárom új polgármestere a támogatásáról biztosított bennünket, ezért két nappal a helyhatósági választások után belefogtunk a szervezési teendőkbe. Tesszük ezt azért, mert felismertük a tényt, hogy az elmúlt években nem zajlott olyan ádventi rendezvény a belvárosban, amely az ünnepi hangulathoz méltó lett volna.

Elképzeléseink szerint hozzájárulunk a Klapka tér ádventi díszítéséhez. Az egyik kiemelt támogatónk jóvoltából négy méter átmérőjű ádventi koszorú kerül Klapka György szobrához. A díszítéshez olyan komáromi virágboltosok járulnak hozzá, akik a díszítőelemeket és saját kreativitásukat adományként ajánlják fel.

A december 21-én kora délutántól, 14:00-tól kb. 20:00-ig tartó rendezvény központi eleme az, hogy elkészítjük Komárom város mézeskalácsát. A komáromi háziasszonyok és lelkes konyhatündérek által előre elkészített tésztákat két pékségben gyűjtjük össze, majd a pékségekben – melyek szintén a rendezvény önkéntes támogatói – egybegyúrják azokat. A nyújtás, a szaggatás, a sütés és a díszítés a Klapka téren zajlik majd, mobil kemencében, melyet szintén kiemelt támogatónk ajánlott fel.

Nagy öröm számunkra, hogy a zenei színpad az egész délután folyamán élni fog. Kizárólag komáromi előadóművészeket kértünk fel a szereplésre. Egyebek mellett Korpás Éva, Emmer Péter, Ölvecky András, Kulin Eduard, a Ritka Magyar Folkband, Lakatos Róbert és a helyi nyugdíjasklub mellett működő két énekkar jelezte részvételi szándékát. A pontos programot a napokban véglegesítjük, a fellépők természetesen a tiszteletdíjról ez esetben lemondanak.

15:00 órai kezdettel a volt Zeppelin Club helyén – a Pince Egyetemi Klub – kézműves foglalkozásokkal és ügyességi játékokkal várja a legkisebbeket. A szervezői csapat és a fellépők találkahelye az Európa-udvarban működő Borozó, rendezvényünk egyik legelkötelezettebb támogatója.

Az összetartozás érzését erősítendő felkérjük Komárom óvodáit és alapiskoláit is, hogy egy nagy, közös énekkel járuljanak hozzá az ünnepi hangulat meghittségéhez. Az alkalmi magyar és szlovák, alapiskolás és óvodás gyermekkórusok a Csendes éjt (Tichá Noc) és a Kiskarácsony, nagykarácsony (Padá sniežik) című karácsonyi énekeket adják elő közösen.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvényünket a Matica slovenská Vianočná kapustnica címet viselő rendezvényével is sikerült összehangolni, s arra buzdítjuk a komáromiakat, hogy lehetőségeikhez mérten mindkét rendezvényen vegyenek részt. Terveinknek a Duna túloldalán, Dél-Komáromban is hangot adunk és bízunk abban, hogy „A mi karácsonyunkat” minden komáromi a sajátjának érzi majd.

Az egyik szponzorunk jóvoltából december elejétől működik a weboldalunk is, mely a www.karacsony-vianoce.eu címen érhető el. Nagylelkű támogatóink névsorát az összes lehetséges fórumon közzétesszük és ezúton is köszönjük a támogatást, valamint önkénteseink önzetlen segítségét.

hirdetés
Previous articleTatai Vadlúd Sokadalom
Next articleDél-Komáromban épít gyárat a Woory Industries