HAZA SZÍNES - ÉRDEKES A megelőző orvosi vizsgálatok a munkavállaló és a munkáltató érdekeit is szolgálják

A megelőző orvosi vizsgálatok a munkavállaló és a munkáltató érdekeit is szolgálják

728
hirdetés

Napjaink és egyben életünk jelentős részét a munkahelyünkön töltjük. A munkaegészségügyi szolgálat segít annak megelőzésében, hogy munkavégzés közben ne kerüljön sor a munkavállaló egészségének károsodására, függetlenül a munkahelyi beosztástól.

„A munkaegészségügyi szolgálat feladata annak megelőzése, hogy munkavégzés közben ne kerüljön sor balesetre, egészségkárosodásra, aminek biztosítása két fontos pilléren alapul. Az első a munkafeltételek figyelemmel kísérése, a másik pedig a rendszeresen végzett megelőző orvosi vizsgálat, melyet mindig a konkrét munka határoz meg, melyet az alkalmazott végez. Alapvetően más kivizsgálásokra van szükség egy számítógépes programozó esetében, mint egy építkezésen dolgozó építőmunkásnál, vagy egy autógyárban dolgozó targoncakezelőnél. A cél minden esetben az, hogy megelőzzük az egészségkárosodást, a komoly betegségek kialakulását“ – mondta el Adam Rímeš, az AGEL munkaegészségügyi szolgálatának (PZS) igazgatója.

A munkaegészségügyi szolgálat dolgozói kulcsfontosságú feladatot látnak el, mely a munkahelyi tényezők (zajszint, vegyi anyagok, vibráció, fizikai terhelés) és egyéb kockázatok felmérésével és értékelésével kezdődik, melyek egy adott munkahelyen jelen vannak. Ezek elemzése alapján dokumentációt dolgoznak ki a törvénynek megfelelően a kockázati tényezőkről, a munka közbeni eljárásról. „Célunk nemcsak annak megállapítása, hogy a munkavégzés egészségügyi kockázattal is jár, hanem főként ajánlásainkkal segítjük a munkáltatókat azok kiküszöbölésében. Ez a munkaegészségügyi szolgálat rendkívül fontos feladata, ahol a leginkább megnyilvánul szaktudásuk és tevékenységük hasznossága a munkáltatók és a munkavállalók számára“ – hangsúlyozta Adam Rímeš.

A munkafeltételek analízise alapján történik a kategorizálás, azaz a munkahelyek négy kategória valamelyikébe történő besorolása. A munkáltató köteles orvosi megelőző vizsgálatokat biztosítani a munkavállalók részére, hogy ne kerüljön sor a munkavégzésből adódó egészségkárosodásra, mégpedig a harmadik kategóriába soroltak esetén kétévente egy alkalommal, negyedik kategóriás besorolás esetén pedig évente egy alkalommal.

A megelőző orvosi vizsgálatokra a munkaegészségügyi elemzések alapján kerül sor. Ezekkel nagyon sok betegség kialakulása megelőzhető. Ugyanakkor sok esetben megelőzhetők általuk a balesetek is. „Példaként említhetünk olyan embert, akinek baj van a periférikus látásával. Ez csak speciális vizsgálattal, a perimetriával, azaz látómezőméréssel állapítható meg. Amennyiben az ilyen zavarral küzdő személy például targoncavezetői vagy buszvezetői posztra kerülne, az a munkavégzése során balesetveszélyt jelentene“ – fejtette ki.

Napjainkban egyre több ember dolgozik számítógéppel, miközben úgy vélik, ezáltal a leginkább a látásuk károsodik, ám ez nem felel meg a valóságnak. A megelőző orvosi vizsgálatok esetükben a mozgásszervekre összpontosítank, mivel ülőmunkáról lévén szó, a leginkább a hátgerinc károsodik, de kialakulhat náluk a carpalis alagút-szindróma (olyan idegleszorítás, ami a csukló területén történik, eredményeként pedig zsibbadni és fájni kezdenek az ujjak) is. Ebből a szempontból a legrosszabb a laptop használata. Amennyiben a munkavállaló egér nélkül dolgozik, még nagyobb a fent említett probléma kialakulásának veszélye.

A megelőző orvosi vizsgálatok tervezetten és szervezetten zajlanak, egymásra kapcsolódóan. A munkáltató adott időpontra érkezik, majd elvégzik nála az egyes vizsgálatokat. Amennyiben a munkahelyén számítógéppel dolgozik, viszonylag gyorsan végez, megközelítőleg 20 perc alatt megkapja a vizsgálat eredményét. Amennyiben a munka jellege megkívánja az orr-fül-gégészeti, vagy szemészeti vizsgálatot, az egész folyamat körülbelül egy óráig tart.

Az AGEL munkaegészségügyi szolgálatának (PZS) székhelye az AGEL Clinic Megelőzési Központjában, Pozsonyban van, ahol a fővárosi megelőző vizsgálatok zajlanak. A további megelőző vizsgálatokat az AGEL hálózatának egyes kórházaiban végzik. Mindezek mellett az AGEL PZS Szlovákia-szerte 200 orvossal van szerződéses viszonyban, minden régióban van képviselete. Ügyfelei között egyaránt vannak 2-3 alkalmazottal dolgozó kis cégek és 3500 dolgozót foglalkoztató nagyvállalatok is. A legnagyobb cégeknél saját rendelőik vannak, ahol megelőző egészségügyi vizsgálatokat végeznek a foglalkoztató székhelyén. A PZS AGEL jelenleg összesen 32 ezer munkavállaló egészségéről gondoskodik.

agel, (N.Zs.)

hirdetés
Previous articleAlacsony színvonalú mérkőzésén döntetlenezett itthon a KFC
Next articleTöbben kaphatnak kivételt a lakáseladás utáni jövedelemadó befizetése alól