HAZA RÉGIÓ A magyar költészet napja – vendégekkel ünnepelt a Selye János Gimnázium

A magyar költészet napja – vendégekkel ünnepelt a Selye János Gimnázium

1146
hirdetés

rotary3Magyartanárként a tanév számos napján megadatik nekem az az élmény, hogy költőkkel, versekkel, irodalmi művek értelmezésével s a diákok gondolkodására, érzelemvilágára gyakorolt hatásával foglalkozzam. Ennek ellenére mindig különös figyelemmel és „ünneplőbe öltöztetett” lélekkel készülünk a költészet napjára, április 11-ére.

Igyekszünk évente mind változatosabbá, különlegesebbé tenni ezt a napot. A nyolcosztályos kisgimnazistáink a legkedvesebb versüket olvasták fel, szavalták el osztálytársaiknak. Elsőseinkhez és másodikosainkhoz pedig kiváló felvidéki költőink látogattak el. Idén Hizsnyai Zoltán és Tóth László költők voltak iskolánk vendégei.

Diákjaink nagy érdeklődéssel hallgatták Hizsnyai Zoltánt, aki saját költeményeit olvasta fel: többek közt egy több évtizede készült, gyermekkorára visszatekintő versét, ill. egy teljesen friss, még sosem publikált költeményét. Nagyon izgalmas és tanulságos volt meghallgatni, hogy mit gondolnak a diákok az elhangzott alkotásokról és hogyan értelmezi maga az alkotó a vers szövetét. Tóth László az érdekes irodalomtörténeti előadását költőtársak alkotásaival tette színesebbé. A diákok reakcióit, lelkesedését látva az a véleményem, hogy több ehhez hasonló interaktív rotary1irodalomórát kellene tartani; a közvetlenebb irodalomkapcsolat, az alkotói egyéniség sokkal élményszerűbbé, valóságosabbá, érthetőbbé, emészthetőbbé teszi a költészetet.

Április 11-ének méltó befejezése volt az esti programunk – a gimnázium dísztermében fogadtuk a Rotary Klub képviselőit. Az immáron hagyományossá vált tavaszi baráti összejövetelre került sor, melynek során – hosszú évek szokását követve – kultúrműsorral vártuk kedves vendégeinket. A majd félórás műsor népes fellépői között nemcsak iskolánk legjobb szavalóit láthatták-hallhatták, hanem elsőseink is bemutatták énekesi, előadói tehetségüket. A műsort Spátay Adriana tanárnő állította össze és rendezte. A műsorban felléptek: Molnár Mátyás (I.A), Tóth Erika, Pluhár Katalin, Bagócsi Lilla és Csík M. Csilla (I.C), Csóka Dávid és Nagy Csomor István (I.D), Török Máté  (III.C), Szebellai Dániel, Nagy Zsolt és Dóczé Sándor Efraim (III.D), Fábik Flóra és Seszták Katica (IV.D) és Aranyosi Zsolt.

Szintén a hagyományt követve a komáromi Rotary Klub nevében, a társaság elnöke, ifj. Wagner Vilmos egy jelentős összeget adományozott a Selye János Gimnáziumnak. Andruskó Imre, a gimnázium igazgatója szavai szerint az idén kapott 1.300 €-t a diákság tehetségfejlesztésére, az iskolai körülmények javítására fordítjuk.

 

Spátay Adriana
a Selye János Gimnázium magyartanára

fotó: Varga Tamás

 

dunataj.sk

hirdetés
Previous articleRECEPTEK: Gombapaprikás spenótos galuskával
Next articleRobert Fico további orvosi megfigyelésre kórházban marad