HAZA KÜLFÖLD A légi szerencsétlenségben meghalt szlovák katonákra emlékeztek Hejcén

A légi szerencsétlenségben meghalt szlovák katonákra emlékeztek Hejcén

1381
hirdetés
Hejce, 2016. január 19. Áder János magyar (b2) és Andrej Kiska szlovák (b3) köztársasági elnök mécsest gyújt a tíz évvel ezelõtti hejcei légi katasztrófa áldozatainak emlékére rendezett koszorúzáson a tragédia helyszínén, a Borsó-hegyen 2016. január 19-én. Balról Milan Maxim vezérezredes, a szlovák vezérkar fõnöke. MTI Fotó: Vajda János
Hejce, 2016. január 19.
Áder János magyar (b2) és Andrej Kiska szlovák (b3) köztársasági elnök mécsest gyújt a tíz évvel ezelõtti hejcei légi katasztrófa áldozatainak emlékére rendezett koszorúzáson a tragédia helyszínén, a Borsó-hegyen 2016. január 19-én. Balról Milan Maxim vezérezredes, a szlovák vezérkar fõnöke.
MTI Fotó: Vajda János

Kegyeleti megemlékezést tartottak kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejcén. A település fölé magasodó Borsó-hegyen tíz évvel ezelőtt ezen a napon csapódott be a szlovák légierő An-24-es csapatszállító repülőgépe, amely a koszovói békemisszióból szállította haza a szlovák békefenntartókat. A gépen utazó 43 katona közül csak egy élte túl a katasztrófát.

    A katasztrófa helyszínén obeliszket és 42 kopjafát emeltek, itt emlékezett az áldozatokra és koszorúzott Andrej Kiska, Szlovákia és Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.
    A két államfő ezt követően a település központjában emelt emlékműnél tartott megemlékezésen arról szólt, hogy azok a nők és férfiak, akik a település mögött magasodó Borsó-hegyen életüket vesztették, olyan foglalkozást választottak, amely egyúttal hivatás is, a hazájukat szolgálták.
    Áder János beszédében kiemelte: a Hejce fölé magasodó hegynek soha be nem gyógyuló sebe van.
    Úgy fogalmazott: a Borsó-hegy egy megtépázott részén tíz esztendeje 42 kopjafa jelenti az erdőt.
     Csupa olyan fa, amely nem nevel sem ágat, sem árnyat adó lombot. Csak emlékeztetni tud. Mintha 42 fegyelmezett katona állna vigyázban a hegyen, „így őrzi a szlovákiai fából, magyar kéz által faragott 42 kopjafa a 2006 januárjában lezuhant szlovák katonai repülőgép tragikus sorsú utasainak emlékét. A hegyoldal mélységesen megrendült csendjét. Szálegyenesen, méltósággal, hűséggel” – mondta az államfő.
    Hozzátette, a „bajnak nincs se rangjelzése, se nemzetisége, se országhatára, mi, akik szövetségesi vállalásainknak eleget téve nemzetközi missziókba küldjük katonáinkat, pontosan tudjuk, hogy a közös feladatban mindenki bajtárs”.
    A köztársasági elnök szerint „nemcsak szlovák barátainkat érte szinte pótolhatatlan veszteség, tíz éve megmutattuk, hogy a bajban is számíthatunk egymásra”.
    Andrej Kiska azt mondta: nincs az a nagy feladat, az a hivatás, amely enyhítené a családtagok fájdalmát.
    A szlovák köztársasági elnök hangsúlyozta: a katonák a hivatásukat teljesítették és a Szlovák Köztársaság hírnevét öregbítették, az ország tiszteleg emlékük előtt, nem felejthetik el őket.
    A kassai repülőtér közelében, a leszállópályától alig harminc kilométerre történt a baleset tíz évvel ezelőtt. Az áldozatokról minden évben megemlékeznek Hejcén a családtagok, a katonatársak, a szlovák és a magyar honvédség vezetői, a mentésben részt vevők és a helybéliek, és mint mindig, most is ott volt a katasztrófa egyetlen túlélője, Martin Farkas.
    Az emlékművet ezúttal is koszorúk, virágok sokasága borított be, mécsesek, gyertyák égtek.

MTI

hirdetés
Previous articleKomárom hadipénze volt a szabadságharc idején 2.
Next articlePotápi Árpád János a felvidéki magyarság vezető képviselőivel egyeztetett Révkomáromban