HAZA RÉGIÓ A legfőbb célom: Komáromot a fejlődés útjára állítani, s folyamatosan kommunikálni a...

A legfőbb célom: Komáromot a fejlődés útjára állítani, s folyamatosan kommunikálni a lakosokkal

1454
hirdetés

Az október 29-i helyhatósági és megyei választások kapcsán közölt sorozatunkat, amelyben a komáromi polgármesteri székért egymással megküzdő öt jelöltet mutatjuk be, ez alkalommal a Dobi Róbert független jelölttel készített interjúnkkal folytatjuk.

  • Ön a Nec Arte Nec Marte Komárom-Komárno PT elnökeként a jelenlegi városvezetés egyik kemény kritikusa. Talán az ellenzéket gyengíti, és Keszegh Béla újraválasztásának esélyeit növeli a lépésük, hogy Tímea Etheykatz alelnök és ön is ringbe száll a polgármesteri székért. Mi ennek az oka, s majd előfordulhat-e az, hogy az egyikük visszalép a másik javára?

Úgy érzem, tiszta vizet kell önteni a pohárba. Tavaly hozta meg a PT tagsága azt a döntést, hogy én képviseljem a NANM PT csoportot, mint független polgármester- jelölt. A döntés értelmében az elkövetkező időszakban arra összpontosítottam, hogy csapattal induljunk a választásokon. Ez a feladat komoly kihívásnak bizonyult, mivel megtalálni azt, aki tud és aki akar is, s aki egyforma értékeket képvisel, mint eddig mi, nem könnyű. Közben próbáltam átadni a tudásom egy részét a csapat tagjainak, mert csak jól felkészült emberekre lehet építeni és támaszkodni.
Az aláírásgyűjtés időszakában tudtam meg, hogy Tímea is szeretne indulni polgármester-jelöltként. Sokan szólítottak meg, hogy miért indulunk mindketten, hiszen az nyilvánvaló, hogy így egyikünknek sincs esélye a győzelemre. Mivel a csoport képviselő-jelöltjeinek egy része mindenképp engem tartott alkalmasabbnak a feladatra, így számomra nem volt más, csak haladni azon az úton, amin elindultam.
Visszalépés? Igen, megfordult a gondolat a fejemben. De a barátaim, a vállalkozók, akik támogatnak, akik ismernek, akikkel folyamatosan megbeszélem a helyzetet, lebeszéltek erről.

  • Korábban a komáromi Városi Hivatalban dolgozott, újabban pedig az ógyallai Városi Hivatal közigazgatási osztályát vezeti. Polgármesterként konkrétan milyen területeken kamatoztathatná a hivatali tapasztalatait, ismereteit, s leginkább mi vezérli abban, hogy Komárom első embere legyen?

A hivatali munkamenetnek, a hivatalnak és problémáinak, a költségvetésnek az ismerete, valamint a testületi anyagok elkészítése, a munkához tartozó jogi előírások ismerete, bizonyára nagy előnyt jelent a leendő polgármester számára, tehát számomra is. Úgy érzem, és ezt mások is megerősítették, megvan a kellő tudásom, tapasztalatom, s egy érett „kiforrott” ember vagyok, aki méltóképpen helyt tudna állni a polgármesteri poszton.
Az elmúlt években próbáltam kritikusa lenni a polgármesternek és a képviselő-testületnek is. Néha elragadott a hév, és felemelt hangon szólaltam meg, de talán a téma fontossága is ezt követelte. Közben próbáltam bizonyítékokra támaszkodni, és nem koholt vádakkal illetni a városvezetést. Sajnos, a kritika kellemetlen, és nem találtam partnerre sem a polgármesterben, sem a képviselőkben. És a legnagyobb hiányosság, amit én látok, a kommunikáció hiánya. Sem a polgármester, sem a képviselők nem válaszoltak számtalan kérdésre, melyeket én vagy a lakosok tettek fel nekik. A lakossal való kommunikáció az egyik fontos pont, amin változtatni szeretnék. Hiszen a képviselő a lakost képviseli, és ezért nem csak meghallgatni kell őt, de válaszokat is kell adni a kérdéseire. Tehát a fontos döntéseket mindig megvitatnám a lakosokkal és köztük a vállalkozókkal is.
Sok minden van, ami engem hajt a cél felé. Városunknak változásra van szüksége. Évek óta csak a leépítést lehetett érezni. Ha Komáromban igazán változást akarnak az emberek, akkor a városvezetésben is radikális változást kell eszközölni. A legfőbb célom: Komáromot a fejlődés útjára állítani a lakosok és a vállalkozók segítségével, hozzájárulásával.

  • Az időszerű választási programjában mik a prioritásai, s a céljai megvalósítását segítenék-e a megválasztásuk esetén ön mögé felsorakozó képviselő-jelöltek, akikkel „egy húron pendülnek“, s kölcsönösen megbízhatnak egymásban?

A polgármesteri tisztséget nem munkának, de szolgálatnak vélem – a polgármester szolgálja a lakosokat! A polgármesternek olyan embernek kell lennie, aki összeköti, nem pedig megosztja az embereket. Négy év elteltével szeretnék átadni egy szebb, jobb, gazdagabb, jól működő, virágzóbb várost a mi gyerekeinknek, a komáromiaknak. Nagy példaképem Alapy Gáspár, aki a legértékesebbet – az életét áldozta a komáromiákért.
Nehéz röviden felsorolni mindazt, ami a listámon szerepel. Néhány célomról már szóltam. A hasznos projekteket, melyeket a mostani városvezetés indított, mindenképp folytatni kell, illetve be kell fejezni. A városi cégek azonban reformot igényelnek. Változtatni kell a város környezetpolitikáján – a zöld területek megtartása, a város takarítása, portalanítása élhetőbb környezetet fog biztosítani a város lakosainak a szeszélyes klíma viszonyok elviseléséhez. Továbbá vannak céljaim a közterülettel, közlekedéssel, városfejlesztéssel, sporttal, városi ingatlanokkal, városi vagyonnal, biztonsággal, turizmussal, kommunikációval kapcsolatban is. Tudomásul kell venni viszont azt a tényt is, hogy a város vezetését a képviselők is meghatározzák. És itt a válasz a kérdés második felére: vannak képviselők, akikkel egy húron pendülünk, hiszen az elejétől kezdve csapatmunkában gondolkodom. Vannak képviselők, illetve jelöltek más polgármester-jelöltek táborából is, akikkel nagyon is el tudom képzelni a szoros együttműködést. Nyitott vagyok tárgyalni és kompromisszumokat kötni, ha ez a város számára, a lakos számára előnyös. Amit még tudni kell: létrehozom a főkertész és a főépítész tanácsadó szerveket – szakértelem nélkül ugyanis várost vezetni nem lehet!

  • A kampányidőszakban tervezi-e a saját részvételét lakossági fórumokon, ahol részletesebben kifejthetné az elképzeléseit, illetve milyen más úton-módon, eszközökkel igyekszik majd elnyerni a választópolgárok rokonszenvét?

Úgy vélem, a Komáromi Városi Hivatalban eltöltött idő alatt, de persze utána is, bizonyítottam, mennyire fontos Komárom a számomra. Évek óta próbálom megértetni a lakosokkal, hogy működik a város, a városi hivatal, a testület. Ennek a látszata érezhető volt az elmúlt néhány évben, amikor a lakosok egyre nagyobb érdeklődést mutattak az önkormányzat munkája iránt, és sokan bejöttek a testületi ülésekre, sokan mertek felszólalni is. Az aláírásgyűjtés alatt sok emberrel megismerkedtem, addig idegenek is megismerhettek engem. Sokan a testületi felszólalásaimból ismernek, legtöbben talán az Izsa-Bokros-i szemétteleppel kapcsolatos videóból, amit szinte a szavazók fele látott. Ebben az ügyben lehetett érzékelni, hogy a lakossal való megfelelő kommunikáció és a lakos által a városvezetésre gyakorolt nyomás meggátolta a város eladósodását és egy nagyon előnytelen szerződés megkötését. Sokan megismertek a tüntetéseken, Pozsonyban és a komáromi hídlezásárkor. Függetlenként nem terveztem költséges kampányt. Egyaránt próbálok élni a közösségi és a helyi média nyújtotta lehetőségekkel. Bízom benne, hogy 30 év után megértették az emberek: aki nagy pénzt fektet a kampányába, annak nagyok az érdekei is, vagy inkább az őt támogatók érdekei…? Minden lehetőséget megragadok, hogy a lakosokkal találkozzam, felelhessek a kérdéseikre, elmondhassam az elképzeléseimet.

  • Elsősorban a társulásuk magyar és szlovák tagjainak a voksaira számít, vagy immár négy évtizede komáromiként a helyi változásra vágyók jóval szélesebb körében is népszerű, ami majd a szavazatok számán is visszatükröződhet?

A NANM PT munkásságából kezdettől fogva kivettem a saját részemet. Az általunk elért eredmények közösek. Természetesen, a társulás tagjainak és minden értelmes embernek a szavazatára számítok. Számomra egyformán fontos minden lakos, minden vállalkozó, minden képviselő. Ugyanaz kell, hogy legyen a célunk: Komáromot a fejlődés útjára állítani. Ehhez mindenképp szükséges munkát adni az embereknek, és jó körülményeket teremteni a vállalkozóknak. Sokan ismernek, szigorú elvek alapján működő ember vagyok, akit nem lehet zsarolni, s kibírom azon különféle érdekcsoportok nyomását, amelyek elsősorban a saját érdekeiket érvényesítenék, nem pedig az egész város és lakosai érdekeit. Vannak kapcsolataim Pozsonyban, ami szintén fontos a sikerhez. Arra szeretném kérni a szavazókat, hogy ne egy szép arc, egy mosoly, egy jól hangzó szlogen alapján döntsenek! Ne a szívükre hallgassanak, hanem az eszükre! A város a lakosoké, és ezt vegyék komolyan!
Aki velem találkozni, beszélgetni akar, esetleg kérdéseket akar nekem feltenni, minden szombaton délelőtt a zöldséges piacon, vasárnap pedig a bolhapiacon ezt megteheti. Egy-egy gondolatommal, célommal kapcsolatban, a szociális hálón is tájékoztatom a lakosokat.


RÖVID ÉLETRAJZ
Tanulmányok: 1978-1982-pilótaképző szakközépiskola, Trencsén, 1982-1987- Szlovák Műszaki Egyetem, Pozsony, 1990-tiszti iskola, Holešov, 2002- állambiztonsági szervek továbbképzése, Pozsony, 2012-2021-közbeszerzési, adatvédelmi, vagyonjog-kezelési és kihágási törvény életbevitele, 2014-Grafika, tervezés, Komárom.
Szakmai tapasztalat: 1987-1989-ZVL Gúta, tervező konstruktőr, 1989-2003 állami fegyveres alakulatok, bűnügyi nyomozó és analitikus, 2003-2006-SUP Komárom, műszaki igazgató, 2006-2007- a gútai városi rendőrség parancsnoka, 2007-2011-Alex Kft-nél informatikus, 2011-2019-a Komáromi Városi Hivatalban főosztályvezető, 2020-tól az Ógyallai Városi Hivatal osztályvezetője.
Egyéb: 1980-1982-motor nélküli siklórepülő pilóta, 1983-1987-több kollégiumi rádió munkatársa, technikusa, 1986-ban a főiskolai kollégiumokon belül működő rádiók versenye különdíjának győztese, 2011-2019-Komáromi Napok és András napi vásár többszörös szervezője és főszervezője, 2019-től a Nemzetközi Rendőrszövetség helyi szervezetének elnöke, 2019-től a Nec Arte Nec Marte Komárom-Komárno PT elnöke, 2011-től fotózom a Komáromi Napokat és egyéb várossal kapcsolatos eseményeket, díjmentesen.

Végül az imám:
Istenem, adj erőt ahhoz, hogy megváltoztassam, amit meg lehet változtatni!
Istenem, adj erőt ahhoz, hol elfogadjam azt, amit nem tudok megváltoztatni!
És Istenem, add meg a tudást, hogy ezt a két dolgot meg tudjam különböztetni!

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleŐszi zöldhulladék gyűjtés és lomtalanítás Komáromban
Next articleA Komáromi Kórházban világra jött az idei év 600. újszülöttje