HAZA KULTÚRA A könnyűzene kiválóságai ünneplik a gútán született Adamis Annát, szombaton a Dunán

A könnyűzene kiválóságai ünneplik a gútán született Adamis Annát, szombaton a Dunán

2007
hirdetés

Életpályája elismeréseként Petőfi Zenei Díj Életműdíjjal jutalmazzák a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett dalszövegírót, költőt, Adamis Annát. A nyilvánosságot kerülő művészt február 18-án gálával ünneplik pályatársai és a hazai zenei élet kiváló előadói. A koncertet a Duna közvetíti 19:35-től.

Fotó: Szigetváry Zsolt, MTI

Adamis Anna évtizedek óta nem szerepelt nyilvános eseményen, és bár éltető eleme a zene, koncertekre sem jár. Jó érzéssel tölti el ugyanakkor, hogy a dalok, amelyekben közreműködött, rendszeresen felcsendülnek különböző helyszíneken, alkotásokban. Múlhatatlan, máig tömegeket megérintő munkásságát a Petőfi Zenei Díj 2022-es Életműdíjával, és egy nagyszabású gálaműsorral ünnepli a közmédia február 18-án, szombaton. A koncerten fellépnek az LGT tagjai; Solti János, Karácsony János és Presser Gábor, valamint mások mellett Tóth Gabi, Charlie és a Blahalouisiana is. Az életműdíjas művészt videóüzenetekben, visszaemlékezésekben is méltatják majd mindazok, akikre munkássága hatással volt.

Fotó: Szigetváry Zsolt, MTI

 

„Noha a popslágerek jegyeznek női előadókat, a rockszakmában nem sok női szövegíró tevékenykedett. Adamis Anna egyedülálló karakter, emellett végtelenül termékeny és nagy szerző a magyar könnyűzenei életben, aki olyan legendás zenekarok és előadók életművét tette még gazdagabbá dalszövegeivel, mint az LGT vagy az Omega, Ruttkai Éva vagy Bontovics Kati” mondta Keresztes Ildikó a Petőfi Zenei Díjátadó 2022-es Életműdíjasáról.

Novák Péter a rock’n’rollt mindig is a világ népzenéjének tartotta, és bár sokáig úgy tűnt, hogy a műfaj kereteibe nem fér bele a fajsúlyos tartalom, idővel világszerte rácáfoltak erre a szerzők. „Egyszer csak megjelent a színen Bob Dylan, aki pályája végén irodalmi Nobel-díjat kapott. Ez az analógia a magyar rockzenében is megvan, Adamis Annának  és Bródy Jánosnak köszönhetően” mondta el a Petőfi Zenei Díjátadóhoz kapcsolódóan a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett előadóművész, szövegíró.

Nagy Feró és zenekara, a Beatrice épp egy dalfelvétel során találkozott először Adamis Annával, ami pályája egyik legemlékezetesebb pillanatává vált. „Emlékszem, amikor belépett a stúdióba, köpni-nyelni nem tudtam. Megjegyezte, hogy nem elég erős a dal szövege. Javasolt pár dolgot. Addig azt gondoltam, hogy nálam nem ír jobb dalszöveget senki, erre kiderült, hogy de van, aki igen, és őt úgy hívják, hogy Adamis Anna” emlékezett vissza a történetre Nagy Feró, aki a „dalszövegírás hazai professzorának” tartja pályatársát.

 

Petőfi Zenei Díjátadó | Adamis Anna életmű gála – február 18-án 19:35-től a Dunán!

DMSZ

hirdetés