Kezdőlap DUNATÁJ A komáromi strandon valóban minden szép és jó? (1.)

A komáromi strandon valóban minden szép és jó? (1.)

1706
MEGOSZTÁS

„Ó, úgy élvezem én a strandot, mert ott annyira szép és jó,
annyi vicceset látok, hallok és még Bambi is kapható”

A felcímet egy régi slágerből „loptuk”, mert rendkívül találó a komáromi városi fürdővel kapcsolatban sugalmazott helyzetre. Míg a helyi politikusok – élükön a polgármesterrel és az alpolgármesterrel – nem győzik hangsúlyozni az elért eredményeket, mi (örömódák helyett) megpróbáljuk összehasonlítani fürdőnket a környékbeliekkel. Bizonyított tény, hogy nincs túl sok okunk az örömre. Míg a dunaszerdahelyi fürdőben például már elektronikus karkötők bevezetését tervezik, addig Komáromban nagy nehezen kijavítják a 33 éves medenceburkolatokat, és tapsolnak a sikernek…

Elöljáróban megjegyezzük, hogy Dunaszerdahelyen a nyereségből, Komáromban pedig városi pénzből fedezik a javításokat, hiszen a Comorra Servis a fürdő üzemeltetéséből képtelen kitermelni a kellő anyagi forrásokat. Ezzel szemben Dunaszerdahelyen a fürdő a tavalyi hasznából törleszti a városnak az adósságát. Mindebből látható a két cég közötti szakadéknyi különbség, hiszen a komáromi csak viszi a pénzt a költségvetésből, a szerdahelyi pedig befizet a városi kasszába. Csallóköz fővárosának nincs olyan szerencséje, hogy a felszínre hozott termálvízből kinyert metángáz hasznosításával elektromos áramot és hőenergiát előállítva fűthetsse az épületeit, mert akkor a haszon nyilvánvalóan még nagyobb lenne. Komáromban viszont már csaknem 10 éve, hogy a levegőt szennyezi ez a fránya metán, ami mellesleg egyesek szerint – mint a mesében –, hol volt, hol nem volt. Tehát ha most van, akkor volt is, és ha volt, akkor viszont adódik a kérdés: Eddig mennyi energia illant el a levegőbe, hozzájárulva a légkör károsításához és városi költségvetés apasztásához. És kérdezzünk még: Ez is hozzátartozik a sikertörténethez? Vagy már az a tény maga a siker, hogy 10 év után sikerül megtalálni a termálvizünkben a gázt, ami most újra hasznosítható lesz? Ha a többi környékbeli fürdőt nézzük, a komáromi gazdálkodása akkor is siralmas, hiszen a nagymegyeri, vagy a párkányi fürdő, mind fejlettségét, mind gazdasági teljesítményét illetően fényévnyire jár már előttünk. Ott is a város a tulajdonos, de mint jó gazda, felismerve a lehetőséget mert beruházni és fejleszteni. Ebből is sejthető, hogy a siker, illetve a sikertelenség a mindenkori önkormányzat és városvezetés tevékenységének a függvénye. Míg a környező településeken az önkormányzatok céltudatosan fejlesztették a fürdőturizmust, addig nálunk furcsamód megállt a tudomány magasztos projektek és látványtervek készíttetésénél. A valóság pedig kiábrándító, mert csak a toldozgatás-foldozgatás folyt éveken át, persze hangzatos választási ígéretekkel fűszerezve. S akkor még nem is beszéltünk a Comorra Servis nevéhez köthető többrendbeli törvénysértések jeleit hordozó beszerzésekről és gazdálkodásról, amelyek már a tavalyi főellenőri jelentésben is megjelentek.
Nem így történt…

(Folytatjuk…)

DUNATÁJ HETILAP 23/2018

KÉP: pixabay.com

hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..