Kezdőlap HÍR-MIX A Komáromi régió visszakerül a felvidéki magyarság eszmei vezetésének központi szerepébe?

A Komáromi régió visszakerül a felvidéki magyarság eszmei vezetésének központi szerepébe?

479
MEGOSZTÁS

Hittel és bizakodással lehet győzni

A Felvidéken más város nem mert helyet adni a ’94-es komáromi nagygyűlésnek, amelynek nyilatkozata sok igazságot tartalmazott, de kevés célkitűzés valósult meg belőle. A parlamentbe jutva ezeket szeretné az MKÖ valóra váltani, hangzott el a január 8-i programbemutatóját megelőző sajtótájékoztatón Komáromban.

– Nem párt-, hanem közösségi programmal indulunk – hangsúlyozta programbemutatójában Bárdos Gyula, a CSEMADOK elnöke, az MKÖ listavezetője. Rámutatva arra, hogy az MKÖ programjában olyan változtatásokra helyezték a hangsúlyt, amelyekre a felvidéki magyar társadalomnak égető szüksége van. – A gyors asszimiláció arra kényszerít minket, hogy az eddigieknél hatékonyabb módszerekkel éljünk – mondta, majd kiemelte: új korszakot kezdtek azzal, hogy három párt egy választási szövetségben szólítja meg a magyar választókat és a velünk együtt élőket. Mózes Szabolcs, az Összefogás mozgalom elnöke szerint az utóbbi évtizedek legkomplexebb felvidéki magyar programját sikerült összeállítani Kovács György programkoordinátor vezetésével. A program 16 szakterületet ölel fel, három párt célkitűzéseit sikerült a dokumentumban egységessé kovácsolni. Ebben olyan magyar alternatívát nyújtanak, amely képes felzárkóztatni Dél-Szlovákiát és meg tudja állítani a felvidéki magyarok asszimilációját. – Ez utóbbi szempontból elengedhetetlen lépés lenne a kisebbségi törvény megalkotása és a kétnyelvűség kibővítése – emelte ki Mózes. – Olyan magyar képviseletet szeretnénk, amely újra a jó oldalon áll – mondta Simon Zsolt, s szerinte is a választási program három párt kompromisszuma, ez a sikerhez vezető út első lépése. – Itt vagyunk idehaza, itt akarunk jövőt teremteni gyermekeinknek – jelentette ki Simon, hozzátéve: egyértelmű Európa-párti politikát akarnak folytatni, és közös céljuk a kormányváltás. Simon a program egyik legfontosabb elemének tartja a jogállamiság visszaállítását, hogy senki ne állhasson a törvények felett. Menyhárt József, az MKP elnöke rámutatott arra, hogy az egyéni jogoktól át kell lépni a kollektív jogok szintjére. 1994-ben szintén Komárom volt a helyszíne az önkormányzati nagygyűlésnek. Mint mondta, az akkori nyilatkozatból – noha sok igazságot tartalmazott – kevés célkitűzés valósult meg. – A pártok a program megalkotásakor egyet visszaléptek, hogy az egész közösség léphessen előre. Előttünk áll, hogy véghez vigyük meg nem valósított céljainkat – hangsúlyozta az MKP elnök.

A matematika nem hazudik: a felvidéki magyarság csökkenő számának köszönhetően, kellő összefogás nélkül esélye sincs egyik pártnak sem arra, hogy a februári országos választásokon elérje a parlamenti küszöböt. Hosszas tárgyalások után sikerült három olyan mozgalom, illetve párt választási koalícióját létrehozni, amely kellő mozgósítás mellett képes lehet letörni a HÍD vegyespárt tetszelgését a Felvidék megmentőjének szerepében.

Jakab István felvételein a Magyar Közösségi Összefogás választási párt múlt héten szerdán tartott kampánynyitóját idézzük fel.

 

DUNATÁJ HETILAP 3/2020

hirdetés