HAZA RÉGIÓ A komáromi nagygyűlés húszéves évfordulójára emlékeztek

A komáromi nagygyűlés húszéves évfordulójára emlékeztek

719
hirdetés

43522_200_200Nem voltak a nagygyűlésnek olyan célkitűzései, ami egy polgárosuló társadalomban ne lettek volna jogosak – jelentette ki Bölcs József a szlovákiai magyar képviselők és polgármesterek részvételével 1994. január 8-án megtartott komáromi nagygyűlés 20. évfordulóján rendezett megemlékezésen szerda este Komáromban.

A komáromi nagygyűlés a felvidéki magyarság életében komoly szerepet tölt be, hiszen „igényeink és követeléseink megfogalmazására sem előtte, sem azóta nem tettünk hasonló kísérletet” – hangsúlyozta beszédében Bölcs József a Csemadok-székház homlokzatán elhelyezett emléktáblánál. A húsz évvel ezelőtt zajló nagygyűlés szervezője kiemelte: 1994. január 8-án nyelvi jogokról, területi elrendezésről és az önkormányzatiság jogáról kívántak szólni. „Nem voltak a nagygyűlésnek olyan célkitűzései, ami egy polgárosuló társadalomban ne lettek volna jogosak” – jelentette ki.
Elismerte ugyanakkor, hogy az előzetesen megfogalmazott igényeket és követeléseket nem sikerült maradéktalanul megvalósítaniuk. „Legfőbb célunk egy felvidéki magyar tanács létrehozása volt, ez jelentett volna garanciát az önrendelkezés megvalósítására. Ezt azonban nem sikerült elérnünk”– fejtette ki.
Rámutatott: noha a megmozdulás előkészületei során számos akadállyal találkoztak, olyanokkal is, melyek saját berkeikből érkeztek, ennek ellenére mégis sikerült elérniük, hogy a szlovákiai magyarság legitim képviseletének minden szintje részt vegyen a komáromi nagygyűlésen.
Bölcs József beszédében úgy vélekedett: a magyarság a Kárpát-medencében – kis kivételtől eltekintve – mindig az útjában állt valakinek, és ezért sok mindent elkövettek annak érdekében, hogy megfogyatkozzon. „Még száz év sem telt el 1920 óta, de a magyarság száma a felére csökkent. Bízom benne, hogy a fiatalok megtalálják azokat az eszközöket, melyek segítségével megállíthatóak ezek a kedvezőtlen folyamatok” – fogalmazott.
Az öt évvel ezelőtt, 2009-ben felavatott emléktáblánál Szabó Olga, Bárdos Gyula, Duray Miklós és Bölcs József helyezett el koszorút. A megemlékezés nyilvános beszélgetéssel zárult a Csemadok nagytermében, melyet Petheő Attila, a Csemadok járási elnöke, MKP-s megyei képviselő vezetett. Felszólalt: Stubendek László, Szabó Olga, Duray Miklós, Bárdos Gyula, Samu István.

43522b

Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleÖsszegyűlt a 15 ezer aláírás Bárdos Gyula támogatására, sőt…
Next articleMegkocsikáztatta egy barátját a pápa