HAZA KULTÚRA A komáromi Kultúrpalotába „várja csodálóit az évszázad Manonja“

A komáromi Kultúrpalotába „várja csodálóit az évszázad Manonja“

702
hirdetés

Az évszázad Manonja címmel szeptember 29-én 17 órakor a komáromi Kultúrpalota dísztermében nyílik meg az a Házy Erzsébet emlékére rendezett időszaki kiállítás, amely először idén júniustól Pozsonyban, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma épületében, a pozsonyi Brämer-kúriában volt látható.

Belestünk a kiállítóterembe…

Az egyedi kiállítási anyag a Kultúrpalota, vagyis a Duna Menti Múzeum főépületének egyik földszinti helyiségében kapott helyet. A két kurátor Klemen Terézia, a Szlovákiai Civil Becsületrend Polgári Társulás és a Lehár Ferenc Polgári Társulás alapító elnöke, valamint Jarábik Gabriella, az említett pozsonyi múzeum igazgatója. A Ma7-nek küldött meghívóban társrendezőként – támogatóként a DMM fenntartója, a Nyitrai Kerületi Önkormányzat, továbbá a pozsonyi Liszt Ferenc Intézet – Magyar Kulturális Központ, illetve a Hagyományok és Értékek Polgári Társulás szerepel.

A Turi Török Tibor, keszthelyi szobrászművész által készített Házy Erzsébet – mellszobor

A szerda délutáni múzeumi vizitünk során az illetékesek már az utolsó simításokat végezték a tágas teremben, ahol nagyszerűen érvényesülhetett a kurátori elképzelés és Szabó Réka látványterve. Azt is megtudtuk, hogy Komáromban január végéig szemrevételezhető a pozsonyi születésű Házy Erzsébethez kötődő megannyi fotó, színházi jelmezterv és kész jelmez, illetve különféle kellék, továbbá személyes ereklye, képekkel és bejegyzésekkel teli vázlatfüzet, hanglemez, életrajzi leírás.

A világszerte elismert „pacsirta” látványos jelmezei

A kiállítási panelek és vitrinek között sétálgatva – nézelődve sajátos időutazáson érezhetjük magunkat, ahol minden tárgy, kép, bejegyzés az 1960-as és ´70-es évek operaszínpadi sztárjáról, a csodálatos Házy Erzsébetről és művészetéről mesél. Hirdetve a dicsőségét, hiszen ő nemcsak Magyarországon, hanem világszerte elismert „pacsirta“ volt, aki az egyik híres szerepe után kapta a tárlat címéül is választott „az évszázad Manonja” elnevezést.

„Művészetet kis ambícióval nem érdemes csinálni”

A csütörtöki kiállításmegnyitón munkásságát Tordai Hajnal, Jászai Mari-díjas jelmeztervező, a Magyar Művészeti Akadémia tagja méltatja. A műsorban közreműködik Tímár Tímea, a 2021-es Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny fődíjasa, akit majd zongorán dr. Marczi Mariann zongoraművész, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa kísér. Akinek az érdeklődését e fotóink segítségével is sikerül felkeltenünk, vegyen részt a nívósnak ígérkező megnyitó ünnepségen, és gazdagodjon új ismeretekkel, élményekkel, miközben a gyönyörű primadonna titkaiba is bepillantást nyerhet…!

Belelapoztunk az egyik emlékkönyvbe…

A méltatlanul elfelejtett, pozsonyi születésű Házy Erzsébet (1929. IX. 30., Pozsony – 1982. XI. 24., Budapest), Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas lírai szoprán operaénekest és színművészt a ´60-as években világviszonylatban a legnagyobb énekestehetségek közé sorolták. Ot rokoni szálak kötötték Somorjához, Tejfaluhoz, Nyárasdhoz is, és mindig szívesen emlékezett a gyökereire. A tízévesen családjával együtt kényszerből Magyarországra áttelepülő Erzsébet évente több ausztriai, valamint olasz-, orosz- és németországi, illetve angliai előadásban is játszott. Emlékét a Klemen Terézia által életre hívott, s Klein Ottokár operaénekes, Érsekújvár polgármestere támogatásával, idén hatodszor opera, operett és musical kategóriában megrendezett Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny is méltóképpen őrzi.

A pozsonyi Városi színház 1938 körül és az ifjú tünemény

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleMásodik világháborús hadijátékok a hétvégén a Monostori erődben
Next articleTragikus közlekedési baleset történt Komáromban, meghalt egy 39 éves rendőr