HAZA RÉGIÓ A Komáromi Kórház neurológiai osztálya rendkívül rangos elismerésben részesült

A Komáromi Kórház neurológiai osztálya rendkívül rangos elismerésben részesült

1264
hirdetés

A komáromi neurológiai osztály ismét bizonyított. Tavaly is a legrangosabb elismerésben részesült, kiérdemelte az ANGELS AWARD gyémánt fokozatát. Az elismerést az European Stroke Organisation ítéli oda a kardiomiopátia (CMP) kezelésében elért eredményekért. Az elismerés a neurológiai osztály teljes kollektívájának érdeme, beleértve az intenzív osztály dolgozóit is, akik mind nagyon komoly eredményeket értek el a kardiomiopátia kezelésében.

A díjat idén Münchenben a European Stroke Organisation 9. konferenciáján a csoport egyik legfiatalabb tagja, MUDr. Molnár Zsolt vette át, aki hasonlóan a csoport többi tagjához, tevékenyen kiveszi a részét a kardiomiopátia diagnosztizálásából és gyógyításából. Idén 12 kórház kapta meg az elismerést, köztük a komáromi. A siker egy jól kiépített rendszer eredménye, amely magában foglalja a kórházban dolgozó neurológusok, az intenzív osztályon és a többi részlegen dolgozó ápolók, a labortechnikusok, a radiológusok együttműködését a többi partnerrel, főként a mentősökkel.

„2022-ben a neurológiai osztályon 291 beteget kezeltünk kardiomiopátiával, ebből 242 beteget akut agyi infarktussal, 17 páciensnek átmeneti iszkémiás rohama volt, 32 beteg pedig agyvérzést szenvedett. A 242 beteg közül 114-nél végeztek szisztémás trombolízis kezelést. A trombolízis aránya elérte a 47,1 százalékot, ami jóval a globális átlag felett van – tájékoztatott MUDr. Eva Hanáčková, a neurológiai osztály főorvosa.

A betegek 49,1 százalékánál alkalmazták a kezelést a kórházba érkezéstől számított 20 percen belül; a kezelés megkezdéséig átlagosan 23 perc telt el. A CMP-betegek 95 százalékánál vizsgálatot végeztek a szövődmények megelőzésére, 95,7 százalékukat a másodlagos agyi infarktus megelőzésére beállított gyógyszeres kezeléssel engedték haza a neurológiáról.

,,A legmagasabb szintű elismerés ismételt megszerzése az egész csoport számára rendkívül komoly ösztönzést jelent mindennapi munkájuk során és egyben köszönetet azon erőfeszítéseikért, melyeket a járvány időszaka alatti nehéz körülmények között tanúsítottak. Remek dolog a kölcsönös bizalom légkörében dolgozni, színvonalas, gyors és korszerű egészségügyi ellátást biztosítva a legújabb ismeretek alapján“ – állapította meg a főorvosnő.

A kardiomiopátiás esetek száma növekvő tendenciát mutat, ami több okra vezethető vissza. Ezek közé tartozik a helytelen életmód, a mozgás- és alváshiány, a folyamatos stresszhatás, a megelőző vizsgálatok elmulasztása, holott az elhanyagolt civilizációs betegségek, mint a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, a cukorbetegség hónapokon, éveken át észrevétlenül károsíthatják az ereket. ,,Kockázati tényezőnek számítanak az agyi ereket károsító kóros elváltozások, mint a magas vérnyomás, a diabétesz, a magas koleszterinszint, valamint az életmódbeli káros hatások, így a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a hormonális fogamzásgátlás, főként dohányzással párosulva, a mozgáshiány és az elhízás. További kockázati tényező a szívritmuszavar, a veleszületett véralvadási rendellenességek és egyebek“ – magyarázta MUDr. Hanáčková.

A problémák meglőzését bizonyítottan szolgálja tehát az életmódváltás, például túlsúly esetén a fogyás, a rendszeres mozgás, az alacsony koleszterin- és telítettszírsav-tartalmú étrend, a só- és cukortalmú ételek fogyasztásának korlátozása, illetve a magas vitamin-, antioxidáns- és telítetlenzsírsav-tartalmú ételek fogyasztására való átállás, a dohányzás mellőzése és az alkoholfogyasztás minimumra történő csökkentése, a rendszeres megelőző vizsgálatok, a magas vérnyomás, magas koleszterinszint és cukorbetegség, vagy szívritmuszavar esetén pedig a kezelési javallatok szigorú betartása.

Felmerül a kérdés, hogy a Komáromi járás lakossága körében kiket fenyeget leginkább a kardiomiopátia veszélye? „Egyhe túlsúlyban, 5-8% -ban inkább a férfiakat. Betegeink átlagéletkora 70 év“ – mondja a doktornő, hozzátéve, hogy jelenleg az ötvenes korosztály sok tagja érintettebb, mint a hetvenesek. „Meghatározó az ember öröklött hajlama és természetesen az életmódja. Az életmód a mozgás, az alvás minősége, a megfelelő étrend, megfelelő folyadékbevitel komoly megelőzési tényezőnek számít. Amennyiben betegségek jelentkeznek az ember életében, tudatosítani kell, hogy a betegséggel együtt kell élni, nem pedig harcolni vele, meg kell fogadni az orvos tanácsait és rendszeresen szedni az előírt gyógyszereket. A fiatalabb betegeink esetében az agyi infarktus kialakulásához genetikai okok, a fokozott véralvadási hajlam, a veleszületett szívrendellenességek, autoimmun érgyulladások vezethetnek. Az agyvérzést okozhatja a kezeletlen vagy helytelenül kezelt magas vérnyomás vagy veleszületett agyi érrendellenesség, melyről a betegnek nem volt tudomása. „A legfiatalabb agyi infarktusos betegünk mindössze 15 éves volt, sajnos gyermekeknél sem kizárható a kardiomiopátia kockázata“ – hívta fel a figyelmet Hanáčková.

A felvilágosító tevékenységnek köszönhetően sokkal tájékozottabbá váltak az emberek arra vonatkozóan, hogy milyen tünetekkel jár, hogyan ismerhető fel és mi a teendő agyi katasztrófa esetén.  „Ennek ellenére még mindig sok beteg lekési  az érhálózat átjárhatósága biztosítását célzó kezelés alkalmazásának lehetőségét. Az agyi érkatasztrófa nem jár fájdalommal, ezért a beteg sok esetben tétlenül vár, hogy javuljon az állapota. A tünetek gyakran csak percekig tartanak, majd javulnak. Ez az átmeneti ischaemiás  roham (TIA), mely a neurológus részéről hasonló komoly hozzáállást igényel, mint az agyi infarktus“ – magyarázza MUDr. Hanáčková.

Ráadásul az ilyen átmeneti zavar komoly lefolyásúvá válhat a tünetek ismétlődésével, s egy idő után tartós károsodással járó agyi infarktushoz vezethet. „Ezért a tünetek felismerése nyomán a 112-es vagy a 155-ös segélyhívószám tárcsázásával egy gyermek is megmentheti a nagyszülő életét, mely ilyenkor másodperceken múlik.

Az infarktus tünetei: fejfájás, beszédzavar, látászavar, a test egyik felének lebénulása
♦ zsibbad, vagy teljesen lebénul az arc, a beteg nem képes nyelni
♦ nem képes mozgatni a kezét, mely érzéketlenné válik, minden kiesik a kezéből
♦ a láb merevvé válik, járáskor összecsuklik
♦ nem képes kiejteni a szavakat, bár tudja, mit szeretne mondani, ellenkező esetben nem érti, mit mond a környezete
♦ nehezére esik írni, olvasni, rosszullét, hányás kerülgeti
♦ két-három percre az egyik szem kettőslátása vagy homályos látása alakul ki
♦ elveszti egyensúlyát, nem képes koordinálni a mozgását
♦ hirtelen fejfájás, mely egyes esetekben átmegy a nyak megmerevedésébe

Amennyiben ilyen tüneteket észlel saját magán vagy a környezetében lévőkön, azonnal hívja a 112-es vagy a 155-ös segélyhívót.

agel, (N.Zs.)

hirdetés
Previous articleA Megbecsültek Társasága – Folyamatos növekedésben
Next articleKiválóan sikerült a Shinkyokushin Nyílt Szlovák Bajnokság