HAZA RÉGIÓ A Komáromi Jókai Színházban már járt az élmény- és ajándékosztó Mikulás

A Komáromi Jókai Színházban már járt az élmény- és ajándékosztó Mikulás

440
hirdetés

Mivel a színházba járó kicsiket és „örökifjakat” felettébb kedveli a jóságos nagyszakállú, ezért virgonc manóival együtt a Komáromi Jókai Színházban ez évben is idejekorán, december 2-án jelent meg. Míg ő a várva várt csomagokkal örvendeztette meg a siserehadat, a színház illetékesei nívós műsorral, hangulatos kis vásárral és kézműves foglalkozásokkal készültek az eseményre.

Az érkezőket a kedves Mikulás a manóival együtt fogadta Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A Színházi Mikulás-nap első felében Szarka Gyula (ének, gitár) Kossuth-díjas előadóművész és zeneszerző, a Ghymes alapító tagja saját zenekarával (további tagjai: Csiba Juli – ének, vokál, Nagy Szabolcs – billentyűs hangszerek, Jelasity Péter – fúvósok, Bese Csaba – basszusgitár, Varjú Attila – ütős hangszerek) együtt varázsolt nagyszerű ünnepváró hangulatot a színházterembe.

A Betlehemi csillag című koncert egyik szép pillanata Fotó: Rákos Ferenc Csaba

A Betlehemi csillag című, gyerekekhez és felnőttekhez egyaránt szóló koncert a karácsonyi ünnepkör legszebb és legismertebb szokásdallamait vonultatta fel. Hangsúlyozva: a karácsony Jézus születéséről, a szeretetről, a reményről és az újrakezdés lehetőségéről szól. Közreműködött a nagymegyeri Janiga József Művészeti Alapiskola Gyermekkara, Orsovics Yvette vezényletével.

Közreműködött a Janiga József Művészeti Alapiskola Gyermekkara, Orsovics Yvette vezényletével Fotó: Rákos Ferenc Csaba

Egymás után hangzottak el a szívmelengető – lélekcirógató dalok, a többi között az Ó, ha Magyarországba jöttél volna világra, Mária altatója, az Ó, gyönyörű szép titokzatos éj, végül pedig az előadás és az új CD címadó dala, a Betlehemi csillag, s időnként a lelkes hallgatóság is besegített a refrének éneklésébe.

Szarka Gyula Kossuth-díjas előadóművész és zeneszerző Fotó: Rákos Ferenc Csaba

“Rendkívül fontosnak tartom, hogy elsősorban a saját kultúránkkal legyünk tisztában, értsük és érezzük, hogy mi az a természetes közeg, ahová tartozunk, és mit kaptunk örökbe! Keresztény kultúránk egyik legnagyobb ünnepe, a karácsony hagyta ránk a legnagyobb lenyomatát – dallamkincset a magyar zenetörténelemben. A mendikálás, betlehemezés, kántálás örömétől ne fosszuk meg magunkat, családtagjainkat, barátainkat! Bátran használjuk gyönyörű hagyományainkat — énekeljük karácsonyi dalokat a szeretetről!” – vallotta karácsonyi műsora kapcsán Szarka Gyula.

Koncert előtti gyülekező a színházteremben Fotó: Rákos Ferenc Csaba

A közkedvelt művész a Ghymes együttes Mendika című lemezével, az elmúlt másfél évtizedben bejárta a Kárpát-medencét, több száz koncertet adva. Valójában e program folytatásának tekinthető a most megjelent Betlehemi csillag című szólóalbuma, mely a magyar nyelvterület számos vidékéről eleveníti fel az advent időszak dallamkincsét.

Hosszasan zúgott a vastaps a koncert után Fotó: Rákos Ferenc Csaba

Azt is megtudtuk, hogy december 16-án 17 órai kezdettel, további művészek közreműködésével, nagyszabású lemezbemutató koncertre kerül sor a budapesti Fonó Budai Zeneházban. Az időszerű turné további állomásai pedig a következők: december 9 – vásárúti kultúrház, december 10 – esztergomi Szent Adalbert Központ, december 17 – nádszegi Szent István római katolikus templom, december 22 – felsőszeli kultúrház.

Részlet A kacagó királykisasszony című mesejátékból Fotó: Komáromi Jókai Színház

A Színházi Mikulás-nap második felében a jelenlevők N. Tóth Anikó A kacagó királykisasszony című mesejátékát élvezhették, melyet Matusek Attila állított színpadra. E produkcióról a tavaszti bemutatója kapcsán részletesen írtunk: https://ma7.sk/szinhaz/kacaj-es-fenyhozokra-varva-osbemutato-a-komaromi-jokai-szinhazban.

Egy kis segítség jól jött a kézműveskedés során Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Az immár hagyományossá vált, sok családot vonzó rendezvényből most sem maradhattak ki a kézműves foglalkozások, amelyek során apró ajándékokat is készíthettek a jelenlevők. A továbbiakat pedig az ünnepi díszítéshez szükséges kellékekkel együtt akár az emeleti vásárban is megvehették.

Bernáth Tamás színművész is szívesen időzött a kis vásárban Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Ja, és persze az élményeken kívül a várva várt Mikulás-csomagokkal is gazdagodott az aprónép. Az ajándékosztónak segítő és a színházba érkezőkkel szívesen fotózkodó manók olvasóinknak elárulták: jövőre folytatás következik. Mi ismét ott leszünk…!

Az asztalsornál többféle foglalkozás várt a családok aprajára-nagyjára Fotó: Rákos Ferenc Csaba

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleVálasztás24: Forró Krisztián lehet a Szövetség államfőjelöltje
Next articleA komáromi kosarasok hazai pályán szenvedtek vereséget