HAZA RÉGIÓ A komáromi alapiskolákban közel kétszer annyi lehet a magyar elsős, mint a...

A komáromi alapiskolákban közel kétszer annyi lehet a magyar elsős, mint a szlovák

1858
hirdetés

A komáromi szülők április 12-14-én írathatták be a gyermekeiket a város 4 magyar és 3 szlovák tannyelvű alapiskolájának egyikébe. Az előzetes adatok szerint 246 leendő elsőst magyar, 133-at pedig szlovák intézménybe írattak be. Bár ezek a számok a szeptemberi tanévkezdésig némileg módosulhatnak, az már nyilvánvaló, hogy a tavalyi előzetes adatokhoz képest, amikor a magyar intézmények javára 223:158-ra alakult ez az arány, most az akkorinál több család döntött a magyar és kevesebb a szlovák iskola mellett.

Jövendő elsősök az egyik szombati „sulicsali” foglalkozáson 1. (fotó: Facebook)

Bagita Judit, a Komáromi Városi Hivatal Közös Tanügyi Hivatalának szakmunkatársa portálunkat arról tájékoztatta, hogy ez alkalommal a szülők az Eötvös Utcai Alapiskolát 88 gyerkőc számára választották, így az a helyi magyar iskolák közül ismét a legnépszerűbb lett.

Jövendő elsősök az egyik „sulicsali foglalkozáson” (fotó: Facebook)

Megfordult azonban a tavalyi sorrend a Jókai Mór Alapiskola  és a Munka Utcai Alapiskola között: az előbbire e napokban 65 családnak esett a választása, míg a 3. önkormányzati fenntartású intézménybe most 57-en kopogtattak. A Marianum Egyházi Iskolaközpontba eddig 36 apróságot írattak be, s ez a létszám hattal nagyobb a tavalyinál.

Ekképp a helyi magyar tannyelvű alapiskolákba eddig beíratottak létszáma 246, a tavalyi 223-hoz képest. A szlovák tannyelvűekben most 133 gyermek beíratását regisztrálták, tavaly áprilisban a számuk 158 volt.

A szlovák alapiskolákban eddig elért sorrend a következőképpen alakult: 1. helyre a tavalyi győztes Rozmaring Utcai Alapiskola helyett 51 beíratott gyermekkel a Komenský Utcai AI, a 2. helyen 45 jövendő elsőssel a Rozmaring Utcai AI, a 3. helyre pedig ismét a Határőr Utcai AI 37 beíratott nebulóval került.

Bagita Judit megjegyezte: az idén a tavalyinál kevesebb a 6 éves, iskolakötelessé váló gyermek, ennek következtében az előzetesen beíratottak száma 379, míg a tavalyi létszám ilyentájt 396 volt.

Jövendő elsősök az egyik „sulicsali foglalkozáson” 2. (fotó: Facebook)

„ A szülők a legtöbb alapiskolában egy-két gyermek esetében jelezték azt, hogy betegség miatt csak a jövő héten tudják beíratni a gyermeküket, tehát ők még módosíthatnak ezeken a számokon. Az évhalasztással kapcsolatban pedig az új vonatkozó előírások értelmében csak áprilistól kezdhetik a gyerekek kivizsgálását az erre hivatott pedagógiai-pszichológiai központok, ezért az előzetes adatok a szeptemberi tanévkezdésig némileg minden intézményben változhatnak“—mondta el végül informátorunk.

Az oktatási intézményekben a későbbiekben döntenek arról, hogy az új tanévben hány első osztályt nyitnak.

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleHazai pályán botlott a KFC a sereghajtó ellen
Next articleSzlovákia ideiglenesen leállította az ukrajnai gabonabehozatalt