HAZA RÉGIÓ A kitartás, a szorgalom – gyümölcsöt terem

A kitartás, a szorgalom – gyümölcsöt terem

549
hirdetés

Röviden talán így fogalmazhatnám meg mindazon sikeres embert aki bármely területen eredményt ér el tervei megvalósításában. Ilyen sikeres vállalkozó több is van a hazai magyar fiatalok körében, s ha a jószerencse, tudása, önmérséklete, és jövőbelátása vele megvan, – s persze Istenhite, vezérli őt tetteiben, terveiben – van rá bizonyíték, hogy bármely nehéz körülmények is jönnek, megtalálja a kivezető utat. Minden területen kellenek ezek az alapok, a vállalkozásnál pedig a legfontosabbak.


Egy ilyen ma már egyre gyarapodó vállalkozás született Kőhídgyarmaton is alig húsz évvel ezelőtt. A Párkánytól 5 km-re főúton fekvő kisközség (ma 1100 lakossal), alig hallatott magáról az elmúlt több mint harminc év alatt. Nem csoda. Kis iskoláját régen elvették, (csak óvoda működik), talán egyetlen falu a környéken, ahol még kultúrház sincs. Nem épült sem a szociban, de azóta sem. Szorgalmas népek lakják a falut. Viszont van civilszervezete, nemrég feléledt többéves álmából a Csemadok szervezet is. Néphagyományai a kurtaszoknyás falvak egyikeként, gazdag népi kultúrája, hagyatéka van a falunak. Többször volt rá alkalom, hogy élesztgették, a egyedi népviselet még olykor feltűnik, főleg a legkisebbeken. Az utóbbi években több kulturális kezdeményezés, rendezvény is volt a faluban – hisz tehetséges ifjak, felnőttek mindig voltak, és ma is vannak a faluban. Ha van esemény, akkor azt a helyi óvoda egyik termében szervezik, ez lett a kultúrhelyiségük, a közösségek találkozóhelye.
2001-ben egy fiatal építész Pohori Tamás céget alapított, s mélységesen hitt abban, hogy akarattal, szorgalommal minden elképzelés megvalósulhat. Sikerült. Építészeti csoportja létszámban folyamatosan növekedett, majd oly annyira sikeres és megbízható lett, hogy a párkányi régió lakások, és középületek felújítási munkálatait a legtöbb faluban, településen ők végzik.
A beruházási projektek versenypályázatait egyre több településen nyerik meg előnyös árajánlataikkal, illetve minőségi munkájukkal. Munkájuk része volt a párkányi Vadas fürdő, de a környék kultúrházai, templomok, községi és családi házak, középületek ugyancsak magukon viselik “kézjegyüket”.


2014-ben Kőhídgyarmaton saját gazdasági épületet nyitottak üzlettel, irodákkal, raktárépülettel. Majd pár évvel ezelőtt Pohori Tamás eldöntötte, falujában felépít egy egészségügyi központot, ahol orvosok, bio-gazdálkodók, természetgyógyászok foglalkoznak a rászorulókkal és a hozzájuk fordulókkal. Ebben a régióban ugyanis erre eddig nem volt lehetőség. 2020-ban egy újabb saját épületet épített  és 2021 nyarára kész is lett a Szent István Egészségközpont.
Az igen korszerű, minden igényt kielégítő központban orvosok, de masszőrök is helyet kapnak, és többen már el is kezdték működésüket. Sőt, még egy konferencia terem is rendelkezésére áll az igénylőknek. Ez napjainkban már egyre kihasználtabb lett sokfunkciós rendezvényekre, találkozásokra.
Ugyancsak itt felépítette a Natura Gastrocentrumot. Ebben az igen kulturált épületben van kávézó, biotermékek a legfinomabb teakínálat, italok, és a szalkai ekofarm termékei, kézműves sajtok, stb, Pohori Tamás kérdésemre elmondta, hogy hazai pénzbeli támogatást cégfejlesztésre nem kapott. Magyarországi támogatást gépvásárlás egy részére sikerült megpályáznia, és elnyernie.
Az egészségügyi központ a falu közepén a főúton található, és olyan belső térsége van, ahol évente legalább két alkalommal, kézműves vásárt, is meghirdet, amikor is helyet, sátrat biztosít az árusoknak.
A kávézóban pedig a legnagyobb választék található az európai legfinomabb, legegészségesebb tea kínálatból is, a nyitrai Čajovňa dobrých ľudí – Jó emberek teaháza forgalmazóitól, és hazai, régióbeli élelmiszer kínálatból. A közelmúltban tea kóstolóra hívták az érdeklődőket. A tea- kultúra rejtelmeibe a nyitrai Ondrejčík házaspár avatta be az érdeklődőket.
Kőhídgyarmat neve egyre inkább ismertebb lesz e kulturált minden igényt kielégítő kávézó, ill. egészségügyi központ működése óta.
Pohori Tamás a létesítmény létrehozója büszkén vallja, hogy önerőből érte el eredményeit, s a vállalkozása családi vállalkozássá duzzadt, de külön figyelmet szentel a jövőbeli megpróbáltatások leküzdésére is.
A kétgyermekes apa elmondta, legnagyobb köszönet családjának jár, tőlük minden segítséget megkapott, s ez is nagyban segítette őt, hogy az álmai megvalósuljanak.
Külön dicséretes, hogy vállalkozásai által állandó támogatója civil szervezeteknek, iskoláknak, egyházaknak, helyi és regionális rendezvényeknek.

Dániel Erzsébet, dunataj.sk

Fotók : Danič Adrien

hirdetés
Previous articleÉretten és felszabadultan távoztak a „Selye-gimiből” az idei végzősök
Next articleRaši miniszter Komáromban: bő 20 millió eurós támogatással a biztonságosabb és korszerűbb településekért