Kezdőlap DUNATÁJ A képviselőket nem érdekli a „gáztalanító-ügy”

A képviselőket nem érdekli a „gáztalanító-ügy”

795
MEGOSZTÁS

Nem okozott meglepetést a legutóbbi önkormányzaton a komáromi termálfürdő gáztalanító berendezésének ügye, amelyet csak úgy „szőrmentén” tárgyaltak a képviselők, s amely egyre inkább a csallóközaranyosi szennyvíztisztító „sikertörténetéhez” kezd hasonlítani. Mint ismeretes, még Bastrnák Tibor polgármestersége idején a jól működő és jelentős megtakarítást hozó berendezést lebontatták, elhordatták, s emiatt a földgáz folyamatosan, felhasználatlanul jut a levegőbe.

Régóta foglalkozunk a városi termálfürdőben működő(?) gáztalanító sorsával és úgy látszik, hogy a történetnek nemhogy nincs vége, hanem egyre inkább bonyolódik. Egy korábban megtartott sajtótájékoztatón kihasználtuk az illetékesek jelenlétét és rákérdeztünk hogy mi is a jelenlegi állapot. A polgármester így válaszolt a kérdésünkre: „A gázt elvezették a forrástáplálta kút vízéből, tehát nem veszélyezteti a lakosságot. Technikailag bizonyos szempontból működik a kogenerációs egység, de az igazgató úr bizonyos aggályokat jelzett felém. Ezért kértem tőle írásban megerősíteni … és annak ellenére hogy június 30. volt a határidő, az igazgató úr nem vette át … nem fizette ki …” Stubendek László szerint – az alpolgármester sem korrigált ezen a nyilatkozaton, tehát szerinte is minden rendben van – a 260 ezer eurós berendezés bizonyos szempontból működik. A mi véleményünk szerint azonban nem működik, és már nem csak némi technikai problémát kell megoldani. A közbeszerzésben az átadási határidő eredetileg nem június 30., hanem január 29. volt, amit a városi cég igazgatója önkényesen meghosszabbított, ezzel több mint 100 ezer eurós kötbér (pönále) kivetését téve lehetetlenné. Korábbi nyílt levelünkkel azt szerettük volna elérni, hogy a polgármester és helyettese járjanak a végére ennek a botrányos közbeszerzésnek. A sajtókonferencián hallottak azonban erősítik bennünk azt az érzést, hogy a polgármester holmi százezrekkel nem foglalkozik, ám elismerve felelősségét, „diplomatikusan” kezeli a helyzetet.
Csak remélni tudjuk, hogy a polgármester azon szavai, hogy a lakosság nincs veszélyben igazak. Mindenesetre a városi képviselők megérdemelnék, hogy kellő és valós tényeken alapuló tájékoztatást kapjanak e témában is.

 

DUNATÁJ HETILAP 42/2018

hirdetés