Home BELFÖLD A holland királyi párt fogadja Szlovákiában a köztársasági elnök

A holland királyi párt fogadja Szlovákiában a köztársasági elnök

0
A holland királyi párt fogadja Szlovákiában a köztársasági elnök
FOTO TASR - Jakub Kotian

Zuzana Čaputová köztársasági elnök kedden Szlovákiában fogadja Vilmos Sándor holland királyt és Maxima királynét, akik csütörtökig (március 9.) tartózkodnak Szlovákiában hivatalos látogatáson. A királyi pár Poprádra, Liptószentmiklósra és a Tátrai Nemzeti Parkba is ellátogat.
„Szlovákiát és Hollandiát a közös értékek és prioritások, a kétoldalú együttműködés, valamint az Európai Unión és a NATO-n belüli partnerség köti össze. A királyi látogatás fő témája a jogállamiság és az klímavédelem lesz, továbbá a körkörös gazdaságra való áttérés, a társadalmi befogadás és sokszínűség előmozdítása” – tájékoztatott az elnöki palota.

FOTO TASR – Jakub Kotian

Kedden reggel a hagyományos hivatalos fogadással kezdődik a program az elnöki palota udvarán, majd Vilmos Sándor király és Zuzana Čaputová találkozójával folytatódik.
Délután a totalitarizmus áldozatainak emléke előtt tiszteleg a királyi pár a dévényi Szabadság-kapunál, majd Matúš Vallo polgármester kíséretében sétát tesz a főváros történelmi központjában. A szlovák államfővel közösen megemlékeznek Ján Kuciak újságíróról és menyasszonyáról, Martina Kušnírováról a meggyilkolt újságíró Sznf téren (námestie SNP) levő emlékművénél. Ezt követően újságírókkal találkoznak és a sajtószabadságról beszélgetnek.
A látogatás első napja díszvacsorával zárul a Szlovák Filharmónia épületében.
A második nap programja középiskolásokkal és egyetemi hallgatókkal folytatott beszélgetéssel kezdődik, a téma a női egyenjogúság lesz. A szlovák államfő a holland királlyal együtt nyitja meg a Future Is Now címmel megrendezett szlovák-holland üzleti fórumot, amelyen a magánszektor, a köz- és állami intézmények több mint száz képviselője vesz részt. Ezt követően bemutatják a PET-palackok visszaváltására szolgáló rendszer működését.
Vilmos Sándor holland király és Maxima királyné kifejezi szolidaritását az LMBTQ-közösséggel, ellátogatnak a Vár utcai Tepláreň kávézóba, ahol találkoznak a tavalyi terrortámadás áldozatainak családtagjaival és barátaival.
Szerda este holland művészek adnak gálakoncertet a Szlovák Nemzeti Színházban a holland királyi pár meghívására.
Csütörtökön a királyi pár és az államfő ellátogat a Szepességi Katolikus Karitász (Centrum podpory Spišskej katolíckej charity) poprádi központjába, ahol a háború elől menekülő ukránoknak nyújtanak segítséget. Később Szepesszombatba utaznak. A program a liptószentmiklósi alapiskolában folytatódik az állampolgári nevelésről szóló beszélgetéssel és a dezinformáció elleni küzdelemről szóló bemutatóórával.
A háromnapos szlovákiai látogatás utolsó programja során a Tátrai Nemzeti Parkban tesz látogatást Vilmos Sándor és Maxima királyné.

TASR