Kezdőlap DUNATÁJ A higiénia szakértői szerint nagymennyiségű azbeszt került a talajba az épületbontás közben,...

A higiénia szakértői szerint nagymennyiségű azbeszt került a talajba az épületbontás közben, viszont ők nem adtak ki bontási engedélyt!

798
MEGOSZTÁS

Egyre több ellentmondás van Komárom polgármestere nyilatkozata és
az egészségügyi szakértői vélemény között

Közvetlenül a bontás után, ám a törmelékek elhordása előtt
készült felvételen még láthatók az azbeszttartalmú hullámpala-
darabok, amelyek pár nappal később lefóliázott raklapon
bukkantak fel, ép állapotban. Csoda történt volna?

Bizonyára lesznek olyanok, akik fásultan legyintenek, feltéve a kérdést: Miért kell a bolhából elefántot csinálni? Pedig a komáromi azbeszt-botrány – annak ellenére, hogy a városvezetésben sokan annak akarják beállítani – nem ok nélküli bolhaper. Igaz, jó szándékból, de megmagyarázhatatlan gyorsasággal lebontották egy beilleszkedére alkalmatlan család bérleményét, s közben a legveszélyesebb rákkeltő anyagnak számító azbeszttörmelék került a talajba, a levegőbe pedig por alakban.

Mindez jól látszik a JOJ-tv által készített riportfilmben, ahol Komárom polgármestere és a KOMVaK vezérigazgatója tájékoztatta a közvéleményt, hogy korábbi tulajdonosától megvásárolták a romhalmazként ismert családi házat és azt lebontották, hogy a város eme csúf foltja véglegesen eltűnjön. Nem is lett volna ez probléma, hiszen évek óta csúfította az épület a környéket, lakóinak viselkedését pedig jobb nem emlegetni. Azzal viszont senki sem számolt, hogy lesznek olyan komáromiak, akik a pozitív hír mellett, azt is észreveszik, ahogyan az erőgépek éppen a palatetőből álló tetőzetet bontják szét. Talán, ha Keszegh Béla polgármester a legutóbbi önkormányzati ülésen nem kezd el folyamatosan magyarázkodni – ahelyett, hogy elismerte volna a baklövést és vállalta volna a felelősséget (s azt nem próbálta volna a KOMVaK igazgatójára hárítani) –, akár el is felejthettük volna az ügyet. Ő nem azt tette, eléggé gyatrán bonyolódott bele saját tévedésébe (hazugságába?), így minden bizonnyal elmarad majd az úrias „pardon”… Információink szerint, a nyomozást a pozsonyi és nyitrai illetékes rendőri szervek után végre a komáromi bűnüldözési osztály is elkezdte. Aki azt állítja, hogy nem hiszünk az igazságszolgáltatásban (és feltételezzük, hogy lesznek olyan személyek, pártok, akik minden követ megmozgatnak majd annak érdekében, hogy az eddigi szokásokhoz hűen ad acta kerüljön az ügy), számoljon azzal, hogy becsületsértés miatt bepereljük. Aljas gyanúsításnak tartjuk azt a feltételezést is, hogy ismét beindul a gépezet és lesz olyan ügyész, aki a nyomozóhatóság által feltárt tényeket „skutok sa nestal” felirattal tünteti el.
Szlovákiában a törvényesség érvényesül, előbb-utóbb minden bűntényre fény derül, legfeljebb egy alaposabb kormányváltást kell megvárni…

Nem titok, hogy az ügy tisztázásának legnagyobb harcosa Bósza János. Magányosan és elkötelezetten harcolt az igazságért. Nem nyugodott bele Komárom polgármesterének magyarázkodásba, hanem közvetlenül az illetékeshez, a Közegészségügy Regionális Igazgatóságához fordult (RÚVZ) az alábbi kérdésekkel:
1. Adott-e ki bontási engedélyt április 30-a előtt az intézet azbeszttartalmú tetőzet bontására?
2. Ha igen, kinek a nevére szólt az engedély?
3. Az Állami Egészségügyi Felügyelet higiéniai részlege ott volt-e a tetőzet bontásánál?
4. Ha igen, készült-e a bontásról hivatalos jegyzőkönyv?
5. Mikor és kinek lett április 30-án a higiénia részéről az első bontási engedély kiadva?
Bósza János levelére MUDr. Andrea Kološová, PhD., a komáromi Közegészségügyi Regionális Intézet (KRI) igazgatója, járási higiénikus július 7-én válaszolt. Leveléből érdekes dolgokat tudhatnak meg az érdeklődők.
A bontásnál talált azbeszt eltávolítására május 9-én (!) adott ki az intézet engedélyt egy madari vállalkozónak, aki rendelkezik azbeszt eltávolítására és megsemmisítésére vonatkozó engedéllyel. Ez azt jelenti, hogy az épület bontásnál a kivitelezők nem rendelkeztek az ilyenkor szükséges engedéllyel, s így a KRI-nek nem is volt tudomása a bontásról. Mint azt az igazgatónő külön kiemelte, az ilyen bontási folyamatnál, annak megkezdése előtt kell kérni a KRI-től a beleegyezést. A bontásra korábban nem kért senki engedélyt és az intézetnek nincs tudomása arról, hogy azt ki hajtotta végre.

 

DUNATÁJ HETILAP 29/2019

 

 

hirdetés