HAZA SZÍNES - ÉRDEKES A hely, ahol bárki 3D-s műalkotások részévé válhat

A hely, ahol bárki 3D-s műalkotások részévé válhat

267
hirdetés

Budapesten, a belváros szívében, a Bajcsy Zsilinszky út 17. szám alatt található Magyarország első 3D Galériája. „A galéria, ahol szórakozhatsz, játszva tanulsz, miközben átéled a művészet csodáit, annak részévé válsz! Mert minden, ami művészet, belőled fakad! Légy te is fotós, profi festő, művész vagy rendező! Miközben a 3D hatás, optikai illúziók és térjátékok csalfa világán keresztül szemléled saját alkotásod!”– olvasható annak honlapján. Nos, a látogatásunk során nem csalódtunk…

„Nyolc éve, a Légy részese a művészetnek! jelmondat jegyében működik ez a fővárosi galéria, amely létesítése egy házaspár, azaz dr. Tóth Judit Lenke és Markaf Marcell ötlete volt A három terme falain, bő 300 négyzetméteren, 2D-ben 30 darab különféle, kézzel vászonra festett kép, illetve attrakció látható, amelyek telefonra vannak optimalizálva. Ha a látogató azok közelébe kerül, 3D-s hatást keltenek a telefonjukon. Például ő úgy néz majd ki, mintha angyalszárnya lenne, színpompás pillangóvá változna, esetleg a Halászbástya erkélyén állna. A képeket meg is érintheti, mivel azzal nem tesz kárt bennük, s neki sem lesz semmi baja” – vezetett végig a galérián, miközben mindenről tájékoztatott annak egyik készséges munkatársa, Bessenyei Dániel.

Hangsúlyozta: a hagyományos galériáktól eltérően, ahol tilos a fotózás, náluk mindenkit arra kérnek, hogy bátran fotózzon – szelfizzen, lépjen interakcióba a képekkel.

„Ugyanis hisszük és valljuk, hogy ezzel a többletlehetőséggel az embereket közelebb tudjuk vinni a képzőművészethez. Itt a gyerekek is élvezetes módon ismerkedhetnek meg a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb alakja, a holland Van Gogh Éjjeli vacsora és a szecesszió egyik legismertebb képviselője, az osztrák Gustav Klimt több festményével. Ellenben olyan galériákban, ahol csak csendben szabad nézelődni, sokan unatkoznak. Nálunk a 3D-s műalkotásokba beállva szabadon pózolhatnak, színészkedhetnek, és kialakíthatják az egyedi művészi kompozíciójukat. A 3 dimenziós hatás, illetve az optikai illúziók révén életre kelnek a képek” – magyarázta a fiatalember, akiről sugárzott, hogy élvezi a munkáját.

Azt is megtudtuk, hogy ez a 3D Galéria – 3D Gallery az év minden napján nyitva tart, s ott emlékezetes születésnapi zsúr – nasival, pizzával, tortával…, élménygazdag osztálykirándulás s akár humorral fűszerezett leány- és legénybúcsú is tartható, amelyek során egyedi képeken örökíthetők meg a vidám pillanatok.

„A tárlatvezetésen, fotózáson és szintén 3D hatású videózáson kívül gondűző játékot, versenyt, kreatív, csapatépítő alap- és középiskolai programokat is kínálunk minden korosztálynak. Csak egyetlen példa: a játékosok a szó(kincs)kereső-vetélkedők alkalmával csapatokban keresik a képekhez kötődő megfejtést, azaz 15 darab versről kell asszociálniuk, hogy melyik kép a megfejtés. Majd a képekhez tartozó betűket összegyűjtve kell rájönniük a csattanóra… Továbbá ez az akadálymentesített galéria különleges randihelyszín is lehet első randizóknak, házassági évfordulót ünneplőknek és az összezörrent pároknak is, mert elszáll minden mérgük, miközben együtt vonulnak a vörös szőnyegen, s élvezettel integetnek a paparazziknak…” – folytatódtak invitáló mondatai.

Mint elárulta: időnként kitelepített kiállításokat is tartanak más helyszíneken, céges és magánrendezvényeken.

„Úgy vélem, hogy a tableteken, okostelefonokon felnövekvő, azonnali új ingerekre vágyó nemzedék tagjait meg kell tanítani többféleképpen játszani és élvezni a szépet. Ráadásul az ittlétük során közelebb kerülhetnek egymáshoz a család különböző korú tagjai is! A termekben elhelyezett QR kódokat pedig a látogatók kamerákon keresztül leolvashatják, s az az Instagramon sztori módba irányítja őket, miközben az eredeti képen különféle animációk is megjelennek. Például a budapesti panorámaképen egy madársereg repül majd el a fejük felett” – ecsetelte a további lehetőségeket.

Hozzátette: mivel minden jegytípus tartalmaz ajándék kinyomtatott fényképet, így a 3D-s élményekről kézzelfogható emlék is készül, valamint egyedi ajándéktárgyakat is árusítunk.

Örömmel nyugtázta, hogy e kulturális-szórakoztató létesítmény iránt növekvő érdeklődés mutatkozik. Ezt az is bizonyítja, hogy a nemrég megtartott múzeumok éjszakáján, illetve aznap már reggeltől teltházzal működtek.

„Korábban, a nemzetközi gyermeknapon pedig Győrben, a Baross Gábor út 12. címen nyílt meg ennek a galériának a párja, ahol például Mona Lisával úgy lehet fotózkodni, mintha a látogató éppen festené ezt a világhírű művet. A művészetpártoló tulajdonosok további bővítést és országos szintű terjeszkedést terveznek, hiszen mindezt a látogatók igénylik” – tudatta.

Végül Dániel a felvidéki érdeklődőket, köztük a vakációzó családokat és a nyári táborozókat is meghívta e közeli két galériába, amely belépőjegyét ajándékként is érdemes megvenni a szeretteinknek. Biztosan élvezettel változnak majd át angyallá, balerinává, illetve koronáztatják meg magukat, zsebelik be a széfből kiömlő pénzkötegeket… Túlélhetik a késdobáló próbáját, vállalkozhatnak tandemugrásra, megfékezhetik a félelmetes T-REX-et, s menekülhetnek a vulkánkitörés elől, háztetőkön átugrálva… Ami csöppet sem mellékes: mindezt megtehetik az anyaországban, nem is kell messzire utazniuk…

Minderről részletesebben itt olvashatnak: https://3dgallerybudapest.hu/.

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés