HAZA GAZDASÁG A határtalan populizmus tönkreteszi az államháztartást

A határtalan populizmus tönkreteszi az államháztartást

737
hirdetés
Néhány napja írtam arról, hogy 2021-ben Szlovákia államháztartásának hiánya elérte a törvényben meghatározott határértéket, az adósságplafont. Emiatt 2023. júniusában érvénybe lépnek az adósságfék szigorú rendelkezései. A pénzügyi tárca leköti az állami költségvetés kiadásainak 3 százalékát, 750 millió eurót s elkezdi a jövő évi költségvetés javaslatának kidolgozását. Az adósságfék rendelkezései alapján a kiegyenlített költségvetést. Az idei költségvetési hiány a GDP 6,4 százaléka, ami 8 milliárd €. Nagyjából ekkora összegről kell tehát lemondani a 2024-es állami kiadásoknál. Mindkét intézkedés lesújtó lesz, súlyos lefaragásokkal kell majd számolni idén és a jövő évben.
Vannak olyan parlamenti pártok, amelyek az előrehozott választásokra készülve, Szlovákia súlyos költségvetési gondjainak további elmélyítésében érdekeltek. Populizmusuk döbbenetes felelőtlenségbe torkollt. Az Egyszerű Emberek 500 eurót javasolnak minden választónak, aki részt vesz az előre hozott, szeptemberi parlamenti választáson. Ha megvalósul, akár 2 milliárddal is megterhelheti az állami költségvetés kiadási oldalát. Ezzel durván ellentmondanak annak, amit az elnökük pénzügyminiszterként tett. Minden ésszerű javaslatot, amely nem az ő fejében pattant ki azzal utasított vissza, hogy nincs rá keret. Vagy a beterjesztő határozza meg a forrásokat, honnan venné el. Itt a javaslat rendre elbukott.
A Hang-Voks (Hlas) nyugdíjakat érintő javaslata – mely szerint a nyugdíjak évente több lépcsőben növeljék meg – 500 millióval, a PSz lakhatási támogatásának javaslata 300 millióval növelné meg a költségvetés kiadási oldalát. A Család Vagyunk (Sme rodina) javaslata – tulajdonosaitól javasolja felvásárolni az összes út alatti telket – 2,6 milliárddal növelné meg a hiányt. Ez összesen 5,4 milliárd €. A nyugdíjakat érintő vagy a legutóbbi, telekrendezésről szóló követelmény jogos, ám a legrosszabb időpontban terjesztették elő. A rendszerváltozás óta eltelt 33 év alatt számos időszakban sokkal jobb kondícióban volt az államháztartás, mint 2024-ben lesz. Amikor az ilyen pénzigényes lépéseket megtehették volna. Például 2006 és 2009 között. A gazdasági és szerkezeti reformokat követő, konjunkturális időszaknak az előző nagy gazdasági válság vetett véget. Vagy 2014 és 2019 között, miután a gazdaság felocsúdott a válságból. Az időszak vége felé Szlovákia hajszál híján elérte a kiegyenlített államháztartást. 2014-től a folyamat ígéretes volt, évről-évre jelentősen csökkent a hiány. 2019-re eltervezték a kiegyenlített államháztartást, ám azt a valóságban nem érték el. Azóta pedig a hiány folyamatosan nő.
Illusztráció, Pixabay
Ebben a helyzetben, ahova a kormánypártok Szlovákia államháztartását juttatták, ahogyan a kiadások további jelentős megnövelését javasolják 2024-re – az adósságfék rendelkezéseit figyelmen kívül hagyva – az a választási populizmuson túl veszélyes hazardírozás a közpénzekkel. Sőt – tekintettel a bennünket körülvevő világra és valóságra – Szlovákia jövőjével. Erre csak a politikai kalandorok képesek, akik kizárólag önmagukra és pártjukra vannak tekintettel, másokra és hazájukra nem. Szóra sem érdemesek, billegnek a bejutási küszöb körül, meg sem érdemlik az ismétlést szeptember 30. után.
Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, a Szövetség frakcióvezetője
hirdetés
Previous articleHűvösvölgyi Ildikó szerint hinni kell a házasság szentségében
Next articleTárnok Magda összegezte a legutóbbi képviselőtestületi ülésen történteket