HAZA HÍR-MIX A harmadik évezred sürgősségi betegellátójával gazdagodott a komáromi kórház

A harmadik évezred sürgősségi betegellátójával gazdagodott a komáromi kórház

1316
hirdetés

Az Agel SK Rt. uniós támogatással folytatja a komáromi kórházban kívánatos fejlesztéseket. A társaság az érintett intézmény, valamint Nyitra megye és Komárom város képviselőinek jelenlétében június 23-án megtartott avatóünnepségen adta át a közel 11,2 millió euró összértékű projektként megvalósított, sürgősségi ellátást nyújtó részleget, amelynek köszönhetően összekapcsolódott a sebészeti-nőgyógyászati pavilon az új belgyógyászattal és a felettébb korszerű sürgősségi részleggel. Több köszöntő beszédben elhangzott: a Monostori-híd átadása óta ez az utóbbi évek legjelentősebb beruházása a komáromi régióban.

A mutatós épület előtt magyar, szlovák és cseh nyelven mondott ünnepi beszédekkel, továbbá pezsgős keresztelővel, valamint közös szalagátvágással kezdődött esemény a 3. évezred gyógyászati berendezéseivel felszerelt objektum megtekintésével folytatódott. Többek között Michal Pišoja mérnök, az Agel SK Rt. vezérigazgatója, Miroslav Jaška, a komáromi kórház igazgatója, Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke és Keszegh Béla, Komárom polgármestere, majd a keresztapának felkért Erik Vlček, a hazai síkvizi gyorsasági kajaksport történetének legeredményesebb versenyzője és Marcel Forgáč rádiós műsorvezető is szólt a jelenlevőkhöz.

Érdemes volt körülnézni az emeletes épületben, amelyet építészeti és technológiai szempontból is a vonatkozó uniós normákkal összhangban alakítottak ki, illetve rendeztek be. Az egészségügyi dolgozóknak alaposan el kell sajátítaniuk a régi berendezéseket, műszereket felváltó újsonságok használatát. Örvendetes, hogy majd mágneses rezonancia-kivizsgálásokra is lehetőség nyílik.

Megtudtuk: a 2020.július 8-án indított, s a pandémiával nehezített projekt fő hozadéka, hogy ekképp központosították az egyes részlegeken működő sürgősségi betegfelvételt, miközben a műtétre szoruló pácienseket a zárt épületrészen át még biztonságosabb módon szállíthatják a műtőkbe. Továbbá annak köszönhetően összekapcsolódott a korábban különálló sebészeti-nőgyógyászati pavilon az új belgyógyászattal és a sürgősségi részleggel, ami a betegek és az egészségügyi dolgozók fedett helyen történő folyamatos mozgását teszi lehetővé. A költségekre 9,24 millió eurót uniós forrásokból szereztek (annak 10 százalékos önrészét a kórház fedezte), a többi pénzt pedig az Agel Rt. biztosította. Nyitra megye pedig 90 ezer eurót adott a tereprendezésre, kültéri bútorokra és a részleg környezetének szépítésére. Az új létesítmény tervezője Ladislav Vikartovský építészmérnök, kivitelezője pedig a vágsellyei MENERT vállalat volt,

A működését hamarosan 2 411 négyzetméternyi területen megkezdő, új sürgősségi részleg 12 új mobil kórházi ággyal, 9 vizsgálathoz és 3 szállításhoz szükséges ággyal, 3 új műtővel, valamint mennyezeti röntgennel, 1 mobilröntgennel, továbbá Rtg-diagnosztikai állomással, 3 ultrahang-berendezéssel, CT-berendezéssel, illetve a beteg életfunkcióinak vizsgálatához szükséges készülékkel, 4 érzéstelenítő eszközzel, 5 defibrillátorral, és 2 műtőtoronnyal is rendelkezik.

Az építkezésen kívül megemlítendő az új műszaki, illetve szoftverberendezések vásárlása, valamint a különféle információs-kommunikációs technológiák korszerűsítése is, amivel az illetékesek az érintett régió több mint 110 ezer lakosának nyújtandó egészségügyi szolgáltatások nívóemeléséhez járulnak hozzá. A kórház hatékonyan együttműködik a ZAMED társaság mentőseivel, ami a közös életmentés alapfeltétele. Ez év elejétől a régi sürgősségi részlegen mintegy 6 ezer páciensnek nyújtottak halaszthatatlan egészségügyi ellátást.

Csenger Tibor megyei alelnök hangsúlyozta: amikor öt évvel ezelőtt meghosszabbították az Agel Rt-vel kötött bérleti szerződést, a társaság azt ígérte, hogy a következő években 6 millió eurór fordít a komáromi kórház felújítására, korszerűsítésére. Nos, azóta ilyen célokra, egyrészt uniós pénzekből, másrészt saját forrásokból már 22 millió eurót költött, és folytatni kívánja az évtizedeken át elhanyagolt intézmény modernizációját. 2017 nyara óta megvalósult az onkológia, a belgyógyászat és a gyermekosztály felújítása-bővítése, illetve modern eszközökkel történő felszerelése. Hamarosan mágneses rezonancia – berendezéssel is gazdagítják az intézményt.

A Belica megyeelnök jókívánságait is tolmácsoló Csenger Tiboron és Igor Éder alelnökön kívül a Szövetség több megyei képviselője (Farkas Iván frakcióvezető és a helyettese, Becse Norbert, illetve Viola Miklós – az egészségügyi bizottság elnöke, valamint Stubendek László, Gyarmati Tihamér, Orosz Örs, Jobbágy József) és a párt komáromi polgármester-jelöltje, Bauer Ildikó is részt vett az örvendetes eseményen.

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk,agel.sk

további fotók itt:

https://www.facebook.com/komarnokomarom/photos/pcb.7690207944386046/7690172327722941

hirdetés