HAZA HÍR-MIX A gútai vízimalom nyert az üdülőterületek versenyében

A gútai vízimalom nyert az üdülőterületek versenyében

1006
hirdetés

Obrázok1CWValamikor a Dunán, illetve a Vág-Dunán megszokott látvány volt, ahogy a parthoz kötéllel kikötve, egymás után sorakoztak a vízimalmok. Működési elvük szinte azonos volt, kéttörzsű úszóműről volt szó, amelyet előbb lovakkal, majd kisebb vontatókkal húztak fel a folyó kellő sodrású részébe, ott lehorgonyozták. Az egyik testben volt maga a malom, a másik (csónak) pedig a malmot meghajtó lapátok tartórésze volt. A múlt század elején megjelent hengermalmok idővel kiszorították a vízimalmokat, amelyek lassan feledésbe merültek. Az 1990-es évek végén az utolsó dunaradványi vízimolnárcsaládtól, Némethéktől megkapták a komáromi helytörténészek vízimalmuk korabeli tervdokumentációját, s ennek alapján a komáromi hajógyárban elkészült a korhű vízimalom. Ez a kezdeti érdeklődés lanyhulása után sokáig a Pokol vendéglő melletti Duna-ágon „parkolt”, s már csaknem szétesett, amikor az akkori városvezetés és a környezetvédők felhozatták a Kis-Dunára, amelyet később a Vág-szabályozás miatt holtággá változtatták. Így maradt ez az úszó múzeum végképp Gútán.
A lelkes környezetvédők, élükön a fiatalon elhunyt Šáli Ivánnal ekkor határozták el, hogy a Kis-Duna és a Vág határolta félszigetet üdülőparkká fejlesztik. A Béke vár környékétől a két folyó találkozásáig hatalmas munkát végezve kiirtották a gazt, füvesítettek, felépítettek egy színpadot, majd annak érdekében, hogy összekössék a túlparttal, elkészítették Európa leghosszabb (86 méter) fedett, faszerkezetű hídját. Egyre nagyobb lett az érdeklődés, így a paraszthagyományokhoz hűen, felépítettek egy facölöpökön álló vendéglőt, kemencét, cselédházat. Šáli Iván kutatta a még Gútán fellelhető muzeális értékeket, s így sikerült összeállítaniuk egy minimúzeumot, ahol a hálógyár gépeit üzemeltető motort, lóvontatású közlekedési eszközöket, paraszti szerszámokat mutatják be. A nyitrai székhelyű EPS Ügynökség évente meghirdeti a megye legérdekesebb idegenforgalmi szolgáltató intézményeinek versenyét. Megyénkben több kastély, várrom, műemlék, szabadtéri fürdő mellett az idei versenylistára felvették a gútai vízimalmot és üdülőparkot is. Az internetes verseny nem várt meglepetést hozott, hiszen a sokkal nagyobb hagyományokkal rendelkező létesítmények között a szavazók elsősorban a terület sokoldalú kihasználásáért, a korhű malom nyújtotta látványosságért a gútai malomra szavaztak. A múlt hét végén a nyitrai Taverna vendéglőben tartott az ügynökség sajtótájékoztatót, amelyre meghívták a versenyben szereplő létesítmények igazgatóit és az adott városok, települések polgármestereit. A sajtótájékoztatón Šáliová Helenka, a Vízimalom Polgári Társulás vezetőségi tagja és Horváth Árpád polgármester vett részt, s bizony mindketten meglepődtek, amikor kiderült, hogy az ötödik alkalommal megrendezett versenyen ők vehetik át az első díjat igazoló elismervényt.
– Egy kicsi, ám felettébb lelkes csapat többéves munkájának az elismerése az első díj – nyilatkozta lapunknak Horváth Árpád polgármester.
– Folyamatosan hozzák az ötleteket, amelyeket meg is valósítanak. Most egy miniszálloda felépítésén gondolkodnak, ugyanis tavasztól késő őszig „telt ház” van a félszigeten. Minden gútai büszke lehet a díjra, de én elsősorban azoknak szeretnék ezúton is köszönetet mondani, akik megalapozták az üdülőpark létét, gondozzák és úgy fejlesztik, hogy azzal városunkat egyben a nemzetközi turisztika érdeklődésének központjába helyezzék.

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleNehézkesebbé válik a termőföld eladása
Next articleMagyar Nagydíj – Rosberg az élről, Hamilton hátulról rajtol