HAZA HÍR-MIX A generációk találkozója és hagyományőrzés

A generációk találkozója és hagyományőrzés

521
hirdetés

Igazi generációk találkozója volt a gútai Kattancs fesztiválon, a vízimalomnál, június 15-én a Mezővárosi Életérzés Szekeres és a Szeretlek Gúta Polgári Társulás szervezésében. Az egész napos program kicsiknek és nagyoknak egyaránt kínált programot, az esti koncertet és az utcabált a jó hangulat jellemezte.

A rendezvényt Viola Miklós, Pikáli Róbert szervezők nyitották meg Németh Iveta a Magyar Asszonyok Ligája elnökével közösen, a műsorvezető Bernáth Tamás színész, egész nap remekelt. Viola Miklós kiemelte, a rendezvény célja a kattancs népszerűsítése, ezzel együtt a hagyományok megőrzése. A gútai paprikás kattancsról tudjuk, hogy 200 éves múltja van, sikerült ilyen hosszú ideig megőrizni, ezt az igazi gasztronómiai csodát.

A fesztiválon több száz ember fordult meg, a kultúra és a gasztronómia mellett főszerepet kaptak a kézművesek is, akik az egész napot termelői piacon árulták portékáikat.

A gyerekeknek kialakított „játszótér” nem csak a kicsiknek, a szülőknek is izgalmas játékokkal volt tele, a fakörhinta mellett megfért az légvár, nagyon sok ügyességi játék is, volt arcfestés, tetoválás is. Kultúrműsorról délelőtt a város 4 alapiskolájának diákjai és a művészeti iskola tehetségei gondoskodtak. Az örök ifjú Szenior örömtáncosok és a ReDance tánciskola fellépése után újdonságként a Teremkerékpárosok is megmutatták, mit tudnak, na meg Bernáth Tamás is merész vállalkozóként, felült egy biciklire. Tomi bohóc műsorát az apróságok nagyon élvezték, pihenésképpen Vadkerti Kincső meséjét is meghallgathatták a legkisebbek.

A nap fénypontja egyértelműen a sütő- és főzőverseny kiértékelése. A bográcsban főtt ételek kategóriába 10 csapat nevezett be, olyan ételt kellett elkészíteni, ami illik a kattancs, vagyis a gútai paprikás kalács mellé. A zsűri nevében Lengyel István – aki a rendezvény támogatója – kiemelte, minimális pontkülönbségek voltak, az első és a 10. csapat között 3 pont volt az eltérés, fél pontok döntötték el, ki a győztes. A főzőverseny harmadik helyén a Mobilux csapata végzett, a második helyen a Magyar Asszonyok Ligájának csapata, első helyen pedig a gútai Idősek Otthona csapata. Különdíjat is kiosztottak, ezzel köszönte meg Pikáli Róbert a partiumi és a horvátországi gazdakörök jelenlétét, akik a szervezők és a Varga Péter által vezetett felvidéki Gazda Polgári Társulás meghívására érkeztek.

A kattancs sütő versenyre 6 csapat nevezett be, őket a zsűri nevében Viola Miklós értékelte. Aki elmondta azt is: idén újabb rekord született a Kis-Duna Nyugdíjasotthon és a Magyar Asszonyok Ligája által megsütött kattanccsal együtt 250 kiló lisztből készült kalács a fesztiválra. A harmadik helyen a kattancs sütő versenyen a Medchir csapata végzett, második helyre rangsorolta a zsűri a Mobilux csapatát. A legjobb a zsűri szerint a Magyar Asszonyok Ligájának kattancsa lett. Minden csapat kapott emléklapot, akik részt vettek a versenyben, és Pikáli Róbert ismét nem feledkezett meg az örökifjú nemzedékről, a legidősebb kattancsot sütő Tóth Erzsike néni külön emléklapot kapott.

Az esti zenés részt Bernáth Tamás kezdte meg, operett örökzöldekkel, fellépett a História zenekar Magyarországról, a gútai zenészeket felsorakoztató Rock Project,akiket a Rubin zenekar követett egy utcabállal.

Vadkerti Neszméri Csilla, dunataj.sk

fotók: Jakab I.

további fotók itt :

hirdetés