HAZA BELFÖLD A GDP 6 százalékára növelnék az oktatás finanszírozását Szlovákiában

A GDP 6 százalékára növelnék az oktatás finanszírozását Szlovákiában

878
hirdetés

A GDP 6 százalékát kitevő összegre növelné 2020-ig az oktatásügy finanszírozására szánt összeget a szlovák oktatásügyi minisztérium – derült ki a szaktárcának az oktatásügy helyzetét elemző jelentéséből, amelyet szerdán hagyott jóvá a szlovák kormány.

    A szaktárca középtávú célkitűzéseit vázoló jelentés a pedagógusok béremelését is előirányozza, a tervek szerint a tanárok átlagbére 2020-ig el kell, hogy érje a felsőfokú végzettséggel rendelkezők átlagbérének 75 százalékát.
    Szlovákiában az oktatásügybe áramló pénzek szintje az elmúlt években a bruttó nemzeti termék 3,5 és 4 százalékát kitevő összeg körül mozgott. Ezzel Szlovákia mélyen alatta marad annak az aránynak, amelyet az OECD tagállamokban átlagosan az oktatásügy finanszírozására költenek. Amennyiben a szlovák szaktárca célkitűzései megvalósulnak, Szlovákia 2020-ra teljesítené az oktatásügy finanszírozási szintjének az OECD országokban kimutatott átlagát és egyúttal azt a szintet is, amelynek elérése a pedagógusok egyik fő követelése volt a tavaly ősszel kirobbant tanársztrájkuk során.
    Az oktatási minisztérium terveinek megvalósulása egyelőre kérdéses, mivel a finanszírozási célok támogatását az oktatásügyben megvalósítandó átfogó szerkezeti reform kidolgozásához és megvalósításához köti a pénzügyi tárca.
    A minisztériumi jelentés ugyanakkor több reform megvalósítását is előirányozza. A reform sarkalati pontja az iskolahálózat optimalizálása, és az oktatásügyi intézmények hatékonyságának növelése. Ez utóbbit az egy osztályra eső diáklétszám növelésével illetve a kevesebb, de jobban megfizetett pedagógussal, e két tényező együtthatásával akarja megvalósítani a szaktárca.
    A minisztérium jelentésében stratégiai elképzelésként szerepel a tankönyvpiac liberalizálása, valamint az is, hogy az általános iskolák felső tagozatain és a középiskolákban a humán tárgyak térvesztése mellett kulcstantárggyá váljon a matematika.

MTI

hirdetés
Previous articleBázist nyitna Pozsonyban a Ryanair
Next articleCicciolina Róma főpolgármestere akar lenni