HAZA GAZDASÁG A gazdaság növekedésének élénkülésére számít a szlovák pénzügyi tárca

A gazdaság növekedésének élénkülésére számít a szlovák pénzügyi tárca

1031
hirdetés

Az idei évben 2,3 százalékkal emelkedhet a szlovák gazdaság teljesítménye az előző évihez képest – állítja a szlovák pénzügyi tárca által működtetett Pénzügy-politikai Intézet (IFP) aktuális előrejelzésében, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

Az IFP a korábbi előrejelzéseknél élénkebb gazdasági növekedést jósol Szlovákiában, a szaktárca az idei költségvetés összeállításakor 2,2 százalékos GDP-növekedéssel számolt 2014-ben, a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) pedig 2,1 százalékos éves növekedést prognosztizált. Szlovákiában 2013-ban 0,9 százalékkal nőt a GDP.
A Pénzügy-politikai Intézet az ország gazdasági teljesítményének várható növekedését az eurózónában tapasztalható folyamatos gazdasági élénkülésre alapozza, arra, hogy ennek következtében javulnak a szlovák exportkilátások.
„Az ipari termelés már jelenleg is jelentős ütemben nő” – mutatott rá jelentésében az IFP. Az intézet az élénkülést befolyásoló tényezők közé sorolta azt is, hogy a hazai kereslet növekedésére van kilátás az alacsonyabb infláció miatt, valamint azt, hogy az idén jelentős beruházások várhatók részint az autógyártásban, részben pedig az autópálya építéseknek köszönhetően.
Az IFP prognózisa 2014-re a reálbérek növekedési ütemének gyorsulását is előrejelzi, vélekedésük szerint az idén 1,7 százalékkal nőhetnek a reálbérek az egy évvel korábbihoz képest, ami az alacsony inflációnak, valamint a munkaerőpiaci javulásnak lesz a következménye.
Az intézet Szlovákiában 0,8 százalékos egész éves áremelkedéssel számol az idén, véleményük szerint az infláció az év első szakaszában lesz a legalacsonyabb.

MTI

hirdetés
Previous articleBerényi József lett a nagyszombati megye alelnöke
Next articleTovább csökkent a pozsonyi repülőtér utasforgalma tavaly