HAZA KULTÚRA A GAUDIUM vegyes kar fellépésekben gazdag évadot zár

A GAUDIUM vegyes kar fellépésekben gazdag évadot zár

836
hirdetés

„Nem lehet egészen boldog ember, akinek nem öröm a zene. Erre az örömre azonban tanítani kell az emberiséget, mert magától nem jut el odáig.”

( Kodály Zoltán)

Szerencsés az a gyerek, aki olyan iskolába kerül, ahol a pedagógus és az iskolavezetés is „eljut” a kodályi „üzenetekig”, mi több: kórust is alapít, hogy ez által az „üzenetek” a gyermekekhez és a szülőkhöz is eljussanak.

A komáromi Jókai Mór (egykor II. lakótelepi, majd Béke Utcai) Alapiskola azon ritka felvidéki iskolák egyike, amelynek három énekkara is van: 42. éve énekel a – Kaszás Margit alapította, később Zsákovics Zsuzsa vezette –, jelenleg Pfeiferlik Annamária vezetésével működő – májusban Érsekújvárban a XV. Csengő Énekszón, a szlovákiai magyar gyermek- és ifjúsági kórusok seregszemléjén aranysávos minősítést szerzett Kicsinyek Kórusa;  52. éve dolgozik a – Pálinkás Zsuzsa alapította, később Stirber Lajos vezette – jelenleg Juhász Mónika vezetésével dolgozó felső tagozatos „nagyok” kórusa, amely a Csengő Énekszón szintén aranysávos minősítést ért el. Mindkét kórusnak, melyek egyben a Komáromi Művelődési Központ (Vmk) énekkarai is, ezúton is gratulálunk!

A GAUDIUM vegyes kart a Vmk, de egyben a Jókai Mór alapiskola harmadik énekkarát, 11 évvel ezelőtt a gyermekkarok azon egykori tagjai alapították, akik gyermekként megszerették a kóruséneklést, a kórusmuzsikát, és mindmáig gaudiummal, azaz örömmel énekelnek; innen a nevük is. A GAUDIUM versenyekre nem nevez be, saját hagyományos rendezvényei – Adventi hangverseny; VOX HUMANA, a komáromi énekkarok fesztiválja – mellett különféle emlékesteken, ünnepségeken, kórustalálkozókon szerepel. Az idei évad mérlege: 21 fellépés, sorrendben a következők: szeptember 8.,komáromi Borkorzó; 22. Ipolyszakállas, nyilvános hangverseny az evangélikus templomban; október 12. tárlatnyitó a helyi Limes galériában, 20. A Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre tagsági összejövetele; november 10. a komáromi Jókai Egyesület Illyés-emlékestje; 24. a helyi Kodály emlékhangverseny; december 8. Búcs, az Eszterházy könyvtár megnyitója; 14. a kórus nyilvános Adventi hangversenye; február Dunaszerdahely, Harmónia díjkiosztó; március 14. Ünnepi gála, főhajtás az 1848-as Márciusi Ifjak emléke előtt; 17. Könyvbemutató a Limes Galériában; április 27. VOX HUMANA; 28. Szőny, kórustalálkozó; május 3. Galán Géza – emlékest a komáromi Jókai Színházban; június 1. 9. Öregdiák nagytalálkozó; Naszvad, Tűzvirág – díjkiosztó gála; 15. Búcs, Testvér Települések Találkozója; 23. Csicsó, tanévzáró istentisztelet; július 14. Ógyalla, Basternák László emléknapok; augusztus 3. Zsére 900 éves, ünnepi kórustalálkozó, 20. Szent István napi, ünnepi megemlékezés.

Példaértékű, hogy a kórus tagjai vállalják a sok fellépést, s az azokra való felkészülést, a sok munkát. Újfent Kodály üzeneteinek egyike látszik bebizonyosodni, miszerint: „Másképpen énekel a felnőtt is, ha magával hozza a gyermekkori ének rajongó lelkesedésének emlékét”. Ezúton is köszönöm a kórus minden egyes tagjának, és a szervezőmunkából is sokat vállalók – Kiss Anita, Kolozsi Ildikó, Grassl Ferdinánd, Nagy János, Pipper László – áldozatkész munkáját és a velem való együttmunkálkodását. A GAUDIUM vegyes kar tagjai hálával gondolnak mindazokra, akik a kórus munkáját, tevékenységét erkölcsiekben vagy anyagiakban támogatták. Köszönjük Ölveczky Mónikának és Ölveczky Árpádnak, az önzetlen együttmunkálkodást: a Szíjjártó Jenő, Zoborvidéki lakodalmas című művéhez készített koreográfiát, s a nagykéri táncosokat, s hogy emlékezetessé tették a XII. VOX HUMANÁT.

A kórus munkájára ösztönzőleg hatottak a partneri kapcsolatok, a helyi civil szervezetekkel – a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesülettel, a Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Körével, a Művészeti Alapiskola Kamarazenekarával, a Csemadok Városi Szervezetével – való közös rendezvények, s csakúgy inspiráló, hogy mind Komáromban, mind a városon kívül igény van a kórusmuzsikára, a „nemesebb zenére”, a GAUDIUM-ra is.

Az örömteli események közepette, december 13-án megdöbbentő, mindnyájunknak mély fájdalmat okozó hírt kellett tudomásul vennünk. Drága Gituskánk, Mikolainé Kashalmi Margit, a GAUDIUM alapító tagja, 10 éven át annak gondos elnökasszonya örökre eltávozott közülünk. Számunkra felejthetetlen marad Gitánk kedves mosolya, felkészültsége, lélekkel teli, szépen csengő szoprán hangja. Drága Gitánk! Ígéretünket betartva: továbbra is énekelünk, most már Érted is, Te szívünkbe zárva mindörökre köztünk maradsz!

Kodály Zoltán üzeneteinél maradva: „Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét is.” Fellépéseink alkalmain, az üzenet valós voltát számtalanszor megélve – hívjuk sorainkba mindazokat, akik velünk együtt szeretnék átélni az „énekkarozás” izgalmait; a közös éneklés, az élőzene adta örömöt. A GAUDIUM próbáit kedden és csütörtökön tartja 17.30-tól 19.30-ig a Jókai Mór Alapiskola Béke utcai épületében.

Befejezésül egy a XII. VOX HUMANA utáni bejegyzés a kórus krónikájából: „Szeretnék a Vox Femina nevében köszönetet mondani a szombati éneklési lehetőségért. nemcsak a kiváló akusztika nyűgöz le újból és újból, hanem az összefogás nagyszerűsége is. Ég áldjon meg benneteket, hogy még mindig tartjátok a lelket és a magyar kultúra iránti igényt a felvidéki magyarságban. Minden jót kívánok nektek. Hoffmanné Vera”

Stirber Lajos

dunataj.sk

hirdetés
Previous articleMár a gútai búcsúra és vásárra készülnek – fellép Demjén Rózsi és Deák Bill Gyula is
Next articleÉrthetetlen az Ifjú Szivek vezetőjének menesztése