HAZA BELFÖLD A főügyészség megszüntette a Fico és más személyek ellen indított eljárást

A főügyészség megszüntette a Fico és más személyek ellen indított eljárást

353
hirdetés

A főügyészség (GP) megszüntette a Robert Fico, a Smer-SD elnöke és három másik személy ellen az Alkony-ügyben (Súmrak) indított eljárást. A döntést azzal indokolták, hogy a büntetőtörvénykönyv rendelkezéseinek megsértését regisztrálták. Az ügyben kedden tájékoztatott Maroš Žilinka főügyész.

A gyanúsítottak indítványáról Jozef Kandera, a főügyész első helyettese döntött a főügyész nevében. Žilinka úgy tájékoztatott, hogy az első helyettes megszüntette a négy gyanúsított ellen indított büntetőeljárást, valamint a bűnszövetkezet létrehozása és támogatása miatt indított büntetőeljárásról szóló határozatot.
„Hiányoznak olyan alapvető dolgok, mint például annak a pontos meghatározása, hogy R. F. és R. K. mikor és hol követte el a bűnszövetkezet létrehozásának bűncselekményét” – mondta Kandera, és hozzátette, nincs meghatározva az az időszak sem, amikor ezek a személyek feltételezhetően a csoport tagjaként tevékenykedtek.
Más, egy bűnözői csoportra jellemző elemek szintén hiányoznak – mondta. Hangsúlyozta, hogy az eljárás olyan ügyben indult, amely nem bűncselekmény. Visszautasította, hogy ellentmondás lenne a Legfelsőbb Bíróság és a Legfőbb Ügyészi Hivatal ítélkezési gyakorlata között.
Rámutatott, hogy a kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetése bűncselekményének meghatározása sem megfelelő. Felvetette a bűncselekmény lehetséges elévülésének kérdését is.
Kandera hangsúlyozta, hogy ha a cselekmény nem meríti ki a bűnözői csoport alapításának és támogatásának gyanúját, akkor nem tartozik a Különleges Ügyészi Hivatal hatáskörébe.
„A büntetőeljáráshoz fűződő érdek, vagyis a bűncselekmény megfelelő felderítése és a tettesek megbüntetése soha nem lehet magasabb érdek, mint a büntetőeljárás törvényességének elve” – jegyezte meg Žilinka, és hozzátette, hogy ebben az esetben törvénysértés történt az eljárás során. Közölte, hogy a bűnüldöző hatóságok határozatainak megsemmisítését követően utasították a nyomozót, hogy ismételten járjon el és döntsön az ügyben.
Robert Fico parlamenti képviselő azt mondta, tiszteletben tartja a főügyészség döntését. Hangsúlyozta, hogy nem ismeri a főügyészt, nem vette fel vele a kapcsolatot, és senki sem gyakorolt rá nyomást a Smer részéről.
Robert Kaliňák volt belügyminiszter úgy reagált, hogy a főügyészség nem dönthetett másként. Véleménye szerint a büntetőeljárás elindítása súlyos hiba volt. Megismételte, hogy szerinte politikai megrendelésről van szó. „Ez az indítvány bukásra volt ítélve” – mondta.
A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója áprilisban indított büntetőeljárást Robert Fico volt miniszterelnököt és Robert Kaliňák volt belügyminiszter (mindketten Smer-SD) ellen az Alkonyat-ügy keretében, bűnszövetkezet létrehozásának és támogatásának bűntette, hivatali jogkörrel való visszaélés, valamint kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok ismételt veszélyeztetésének gyanúja miatt. Az ügyben eredetileg Norbert B. nyitrai üzletember és Tibor G. volt országos rendőrfőkapitány ellen indult vizsgálat.

TASR

hirdetés
Previous articleČaputová: Az ideiglenes költségvetéssel mindenki veszítene
Next articleMatematikaFizika Nap a Selye János Gimnáziumban