HAZA RÉGIÓ A FÖLD NAPJA RAJZZAL, DALLAL, VIRÁGGAL

A FÖLD NAPJA RAJZZAL, DALLAL, VIRÁGGAL

1177
hirdetés

Április 20.-án az ógyallai speciális  iskola tanulói  rendhagyó tanítási órákon vettek részt.  Ezen a napon a táskában maradt minden könyv és füzet. A sok színes ceruza, zsírkréta, fix pedig elfoglalta az iskolai padokat. A Föld napjára készültek a nebulók.

A tanítási nap elején egy hosszabb  ismeretterjesztő filmet tekintettek meg a Föld védelméről, majd vitát folytattak a látottakról. Mindenki igyekezett elmondani a saját szavaival, mit is gondol a környezet védelméről, a szemetelésről, a felmelegedésről.  Egy pár perces környezeti vetélkedő után, felüdülés címén olyan verseket, dalokat hallgatott meg a sok gyerek, amik kapcsolódtak a nap tematikájához. Figyelmesen, áhitattal hallgatták meg Fekete István: Az erdő fohásza című költeményét, valamint a V Moto Rock együttes A gömb című dalát. Nagy sikere volt a Vacak, az erdő hőse című rajzfilm egyik vidám dalának. Kis Kata: A Föld dala kezdetű szerzeményét kétszer is le kellett játszani.

A tartalmas ráhangolódás és ötletelés után pici szünet következett, majd jőtt a nagy rajzolási verseny. Az izgatott gyerekek szebb és szebb ötleteket vázoltak fel a papírra. Ezután az  elkészült tervek színt kaptak, s ki színes ceruzával, ki zsírkrétával, ki pedig fix segítségével tette látványossá alkotását. A papíron életre kelt a sok virág, a Föld, a vizek és lakóik, az erdők állatai. Néhányan lelkesedve magyarázták mit is rajzoltak. A tanító nénik csak kapkodták a fejüket a sok ötletes alkotás láttán. Többször meg is jegyezték: Nagy bajban lenne egy zsűri, mert szinte lehetetlen választani.

Miután mindenki elkészítette, megrajzolta a megálmodott képet következhetett a közös éneklés. Az iskola udvarán sorakozott fel szinte mindenki, ügyesen gyújtották meg a szív alakba kirakott gyertyákat a Föld kicsinyített mása körül. Idén is Bagdi Bella: Gyújts egy gyertyát a Földért kezdetű lírai dalát adták elő közösen. E dal előadásával bekapcsolódott az iskola a Jobb Veled a Világ alapítvány Énekelj a Földért mozgalmába is.

S ezek után még mindig nem ért véget a nap. Következett az utolsó előtti nagy munka, amire már ősz óta készültek. A sok színes rajz egy nagy plakáttá állt össze, de nem akármilyen plakáttá. Az őszi időszakban az iskola sikeresen vett részt a Tanuljunk az Új Szóval projektben, ami a környezet védelméről szólt. A napilapban ekkor megjelent mellékleteket a tanulók összgyűjtötték, most pedig a nagy közös alkotás részeivé lettek az írások, képek, tájékoztatók.

A tartalmas nap befejezéseként került sor a virágültetésre. Az önkéntesek az iskolai kertben elkészítették a talajt, majd  a heteken keresztül cserepekben nevelgetett, ápolgatott virágokat kiültették a végső helyükre.

A jelelevők véleménye szerint tavaly is jó volt, de idén még jobb lett a Föld Napja.

 

Bathó Sylvia
pedagógus

hirdetés
Previous articleHyundai IONIQ Electric: A jövő autóinak egyike
Next articleTanulmányi kirándulás Lengyelországban